Valle Karlsson. Foto: flickr.com/Mikael Tigerström/ Pernille Tofte, Seko

Avtal 17 Strejken som hotade spårtrafiken är avblåst. Detta sedan Seko och Almega är överens ett nytt avtal.

Spårtrafikstrejken som skulle brutit under fredagen ställs in. Igår enades Seko och Almega om ett treårigt avtal med löneökning på 6,5 procent för perioden. Seko fick till slut igenom förhandlingarnas stora stridsfråga, den av LO  samordnade låglönesatsningen. Arbetsgivarna kommer därmed procentuellt sett bidra mer till lönepotten för anställda som tjänar under 24 000 kronor i månaden.

– Det är en seger för rättvisan. Vi får nu den låglönesatsning som vi krävt och andra plusvärden som är viktiga för våra medlemmar på detta område, säger Sekos förbundsordförande Valle Karlsson, i ett pressmeddelande.

Enligt Valle Karlsson har förbundet inte behövt betala med sämre villkor för låglönesatsningen.

– Nej. Tvärtom så bär vi ut en uppgörelse till våra medlemmar med förbättringar som bland annat extra pensionsavsättningar och utökat anställningsskydd vid upphandlingar. Vi skulle aldrig acceptera ett avtal med exempelvis försämrade arbetstider, säger Valle Karlsson.

Enligt Sekotidningen är parterna också överens om en så kallad loss of license-ersättning. Ett utökat skydd för medlemmar inom yrken som kräver licens, och tvingas sluta av hälsoskäl. Från 1 maj avsätts 0.1 procent av lönesumman till en stiftelse. Målet är att samla in så pass mycket att det räcker till 12 månadslöner.

Arbetsgivarsidan är nöjda med avtalet.

– Spårtrafikföretagen får nu tre års arbetsfred, samtidigt som vi på ett bra sätt löst ut frågor som länge varit föremål för diskussion mellan parterna. Dagens överenskommelse skapar förutsättningar för ett fortsatt konstruktivt samarbete mellan parterna för att gemensamt utveckla branschen, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Seko och Almega förhandlar fortfarande om avtal för järnvägsarbetare och inom telekombranschen. Om inte parterna kommer överens om ett nytt avtal, kommer strejk att bryta ut den 17 respektive 18 maj. Sedan tidigare har Svenska Målareförbundet varslat om stridsåtgärder mot Måleriföretagarna. Strejken bryter ut den 22 maj om en lösning har nått innan dess.

I går, torsdag, inleddes också förhandlingarna om ett nytt avtal för Transports tidningsbud. Förhandlingarna med Medieföretagen, fortsätter i dag.

– Så här långt har förhandlingarna varit konstruktiva, fast det går lite trögt. Vi har inte satt ut fler förhandlingsdagar, men det är troligt att det behövs innan vi når en uppgörelse, säger Transports ombudsman Jerker Nilsson till Transportarbetaren.