Socialdemokraterna vill ta bort pensionärsskatten. Detta kommer att göras i tre steg. Det första steget vill partiet införa i januari 2015, då skatten för de fattigaste pensionärerna försvinner.

Pensionärsskatten ska bort. Det meddelade Socialdemokraterna under en presskonferens i dag.
– Sverige är det enda land i världen som beskattar pensionärer högre än de som arbetar, sa Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Pensionärsskatten kommer att tas bort i tre steg. Blir det ett regeringsskifte i höst vill Socialdemokraterna börja med att ta bort pensionärsskatten för personer med garantipension. Det är den grupp som har lägst pension. Garantipensionen ligger på 7030 kronor om man är gift och 7881 kronor för den som är ogift. Ett slopande av pensionärsskatten skulle, för de med garantipension, ge 75 kronor mer i månaden, en skattesänkning som kostar 1,8 miljarder kronor.

I ett andra steg vill Socialdemokraterna avskaffa pensionärsskatten för de som har upp till 12000 kronor i pension. Det skulle ge 284 kronor mer i månad, och motsvarar en total kostnad på 2,2 miljarder kronor. Denna sänkning kan genomföras tidigast 2016.

Senast 2020 vill Socialdemokraterna ta bort pensionärsskatten för den resterande delen av pensionärerna, vilket kostar 11 miljarder kronor. Ett mål som sammanfaller med partiets jobbmål, att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU. För att kunna finansiera en avskaffning av pensionärsskatten helt måste jobbmålet vara uppfyllt.