bostäder Protesterna var stora när allmännyttiga Botkyrkabyggen sålde 1 300 lägenheter till företaget Mitt Alby 2013. Trots löften om långsiktigt ägande har nu bolaget sålt vidare husen till ett av de största bolagen på miljonprogramsmarknaden.

Det är fastighetsbolaget D.Carnegie som köper de 1 300 lägenheterna på Albyberget i Botkyrka utanför Stockholm av Mikael Ahlströms nybildade bolag Mitt Alby. D. Carnegie är ett av de största privata bolagen på fastighetsmarknaden som har gjort till sin affärsidé att köpa upp miljonprogramshus och renovera lägenheterna, en i taget, med kraftigt höjda hyror som följd.

Den här renoveringsmetoden omöjliggör för hyresgästerna att få inflytande över nivån på hyreshöjningar, och används av flera stora bolag, har Dagens Arena tidigare rapporterat om.

Försäljningen kallas för ett svek av Katarina Berggren, tidigare socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka som drev igenom försäljningen trots omfattande protester och krav på folkomröstning i frågan av hyresgästerna. Löftet från Mikael Ahlström som äger Mitt Alby var ett långsiktig ägande, vilket enligt henne innebär minst tio år.

– Jag är otroligt besviken och förvånad. Det här är inte alls vad vi kom överens om. Den överenskommelse vi gjorde var att vi skulle få en långsiktig ägare. Det betyder minst 10 år, säger Katarina Berggren till tidningen Botkyrka Direkt.

Besvikelsen är stor även hos Hyresgästföreningen, som anser att D.Carnegie inte är en hyresvärd med de boendes bästa för ögonen.

– De är inte välkomna i min kommun, vi ser vad D. Carnegie gjort på Järva där missnöjet med dem är stort, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm till Hem & Hyra.

Simon Safari tycker att hyresgästerna blev lurade när Mitt Alby intygade att de var en långsiktig hyresvärd, och säger att Hyresgästföreningen kommer att försöka stoppa affären, som inte formellt går i lås förrän moderbolaget till Mitt Alby godkänner försäljningen på sin stämma den 23 april.

Priset för köpet är nästan 1,6 miljarder kronor, alltså nästan 900 miljoner mer än vad Botkyrkabyggen sålde beståndet för 2013, nämligen 730 miljoner kronor.

Men prisökningen är inte så förvånande och tyder inte på att bostäderna såldes till underpris första gången, enligt Botkyrkabyggen.

– 2012-13 var det en helt annan marknad, efterfrågan på att köpa hyresbostäder var inte alls lika het som idag. Det var dessutom innan vi fick en större inflyttning i Stockholmsregionen sedan 2015 – nu har vi en enorm bostadsbrist. Och markpriserna var lägre. Sedan spelar räntorna roll, det har jag läst mig till, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen till Dagens Arena.

Så ni är inte självkritiska när det gäller priset ni sålde husen för?

– Nej, det är inte den förvåningen vi hanterar just nu, utan det är att de sålde så tidigt. Vad vi ser var inte fastigheterna underprissatta, säger Charlotta Lundström.

Var ni naiva i att tro på långsiktigheten i Ahlströms ägande?

– Nej, jag tycker inte att vi var naiva, säger hon.

Utfästelsen från Mikael Ahlström om att han skulle vara en långsiktig ägare var inte en del av försäljningsavtalet, och därmed praktiskt sett mest en förhoppning. Ahlström själv säger till Botkyrka Direkt att han hade hoppats att äga långsiktigt, men att det hade förutsatt att han utökat sitt bostadsbestånd, och de anbud han har lagt har han förlorat. Hans bolag Byggmästare Ahlström blir nu istället delägare i D.Carnegie.

Botkyrkabyggen säger att vissa av de löften som finns skriftligt i försäljningsavtalet till Mikael Ahlström gäller för 10 år, och att de kommer att kalla till möte med D.Carnegie för att se till att de fortsätter uppfylla sin del av avtalet.

– Botkyrkabyggen har ju jobbat länge i Alby med föreningsliv så även om vi inte är ägare längre är vi måna om att nya ägare fortsätter stötta föreningsliv, hyra ut sin lokaler till föreningar och anställa lokalt förankrade personer, säger Charlotta Lundström.

D.Carnegies affärsidé att storrenovera lägenheter och kraftigt höja hyrorna, vilket även Mitt Alby hade börjat göra på Albyberget, vill Charlotta Lundström inte kommentera.

– Vi vill inte recensera andra bolag, men det är inte så vi gör, kan jag säga. I Fittja försöker vi pressa priserna och göra så lite renovering som möjligt just för att folk ska kunna bo kvar, säger hon.