Debatt om partiledarposten i Dansk Folkeparti mellan Morten Messerschmidt, Merete Dea Larsen, (debattledaren Hans Engel), Martin Henriksen och Erik Høgh-Sørensen (som sedan dess hoppat av som kandidat). Foto: skärmdump DF-hemsida

nyhet Morten Messerschmidt ser ut att bli ny partiledare för Dansk Folkeparti. Detta trots att han i höstas dömdes till fängelse för bedrägeri. Rättegången måste nämligen göras om efter att domaren ansetts partisk.

Det är något av ett mardrömsläge för Dansk Folkeparti, det parti som kanske inspirerat svenska Sverigedemokraterna mer än något annat. I senaste opinionsmätningen fick partiet 5,3 procent. Ett tapp på 3,4 procentenheter mot valresultatet 2019 som på 8,7 procent redan det var extremt dåligt.

I hög grad har andra partier tagit över rollen som de som kräver en allt stramare migrationspolitik. Dit hör Socialdemokratiet, men inte minst Nye Borgerlige som i mätningarna ökat 3,5 procentenheter sedan valet 2019 då de ställde upp som parti första gången.

 

Morten Messerschmidt

 

Morten Messerschmidt är inte enda kandidaten, men den enda av de nu tre kandidaterna som i dag sitter i folketinget. Främsta utmanaren, Martin Henriksen, var tidigare partiets talesperson i migrationsfrågor, och vill ta upp kampen med Nye Borgerlige om att vara mest emot invandring.

Henriksen, som sitter i partistyrelsen, har anhängare, som Marie Krarup, en av de tongivande bland de 16 folketingsmedlemmarna från DF. Hon menar att partiet inför valet 2019 allt för mycket ansträngde sig att vara ”rumsrena”.

– Man talade inte så högt och klart om problemen med islam och muslimer som man borde ha gjort. Man ville hellre visa upp en vacker sida, men det var ett stort fel, skrev hon i ett Facebookinlägg där hon gav Henriksen sitt stöd.

Men av avgörande betydelse var att ”partimodern”, Pia Kjærsgaard, nyligen gick ut och gav Messerschmidt sitt fulla stöd.

– Jag har känt honom i många år och jag tvivlar inte på att han kommer att göra sitt yttersta för att få partiet på fötter, sa hon till Berlingske.

Kjærsgaard och den nu avgående partiledaren Kristian Thulesen Dahl var bland dem som bildade partiet 1995 ur resterna av det då sammanfallande Fremskridtspartiet. Hon blev första partiledaren fram till 2012 då Thulesen Dahl tog över. Morten Messerschmidt har sagt att han vill ha med Kjærsgaard i sin partiledning för att säkra lugn och ro i partiet.

Kristian Thulesen Dahl bestämde sig för att avgå efter partiets usla resultat i kommunvalet i november förra året. Han hoppades då på en ”värdig” process med att hitta en ersättare. Så har det knappast blivit, beskyllningarna haglar mellan partiföreträdarna. Inte minst har den avgående partiledaren förklarat att den rättssak som riktas mot Messerschmidt är främsta orsaken till partiets kris.

– Man kan se i opinionssiffrorna att med Meld-Feld-saken får vi en nedgång. Den har haft en fullständigt avgörande betydelse, sa han nyligen i en radiointervju.

Meld var en EU-allians för att verka för utveckling av demokrati och rättigheter, och genom fonden Feld skulle de stödja utveckling av europeisk debatt.

Dansk Folkeparti fick nära tre miljoner kronor av fonden 2015. Pengar som kunde användas i samband med EU-val, men inte nationella val, vilket partiet ska ha gjort, tvärtemot Messerschmidts, då Europaparlamentariker, försäkran. Drygt hälften av pengarna ska ha betalats tillbaka från partiet.

Men fusket med EU-pengarna uppdagades, men det dröjde till 2021 till att det kom upp i domstol. I augusti 2021 dömdes han i tingsrätten i Lyngby till sex månaders fängelse för bedrägeri och dokumentförfalskning. Men ett avslöjande i tabloidtidningen Ekstrabladet att domaren gillat Messerschmidts kritiska inlägg på Facebook gjorde att motsvarigheten till hovrätt den 22 december förra året bestämde att rättegången skulle göras om efter att domaren betraktades som partisk.

Plötsligt var en fängelsedom inte i vägen för Messerschmidts väg mot partiledarposten, även om utgången i en ny rättegång mycket väl kan leda till en ny dom.

Samtidigt förklarade för några veckor sedan en ”outsider” som kandidat, den tidigare migrationsministern Inger Støjberg, att hon inte tänkte kandidera. Hon var tidigare vice partiordförande i borgerliga Venstre, men hade många anhängare i DF-leden som ny partiledare. Hon dömdes i riksrätt i höstas till 60 dagars fängelse, efter att som minister ha agerat utanför lagen i fråga om barnäktenskap.

På söndag ska ombuden på ett extra årsmöte i Herning, staden mitt på Jylland, ta beslut om vem som blir partiledare.

Förutom Morten Messerschmidt och Martin Henriksen kandiderar Merete Dea Larsen, som sitter i partistyrelsen, men som förefaller ha svagt stöd i partileden. En fjärde kandidat, Erik Høgh-Sørensen, hoppade av efter debatten mellan kandidaterna i söndags.

Oavsett utgången kommer avgörandet av allt att döma leda till fortsatta strider i partiet. Henriksenanhängarna hotar att hoppa av partiet om utgången blir den tippade. Messerschmidts anhängare vill se partiet tydligare ta plats i närmare samarbete med de borgerliga partierna i det ”blå blocket”.

 

Text: Janne Sundling