Miljöpartiet var med och drev igenom friskolereformen. Nu inser de att det gick snett. ”Vi insåg inte hur vinstintresset skulle sabotera skolsektorn”, skriver de i Aftonbladet.

”Förlåt. Vi var naiva. Det blev fel.” Så inleder miljöpartisterna Yvonne Ruwaida, Mats Pertoft och Jabar Amin sin debattartikel i måndagens Aftonbladet där de ”kryper till korset” och förklarar varför de var med manar till ett “uppvaknande i  flera partier” om friskolereformen.

”Vi insåg inte hur vinstintresset skulle sabotera i skolsektorn. Skolan har till delar förvandlats till en marknad, öppen för aktörer med stort intresse att tjäna pengar”, skriver de.

Debatten efter avslöjandena om hur friskolor kringgår skollagen och väljer bort elever med särskilda behov, att många friskolor slarvar med betygsarkivering och att pengar som skulle komma eleverna tillgodo försvinner i privata fickor fortsätter.

I fredags skrev Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, i en debattartikel i Expressen, att Miljöpartiet och Socialdemokraterna har gjort upp med högeralliansen i friskolekommittén om att vinster ska få tas ut även framöver.

Men i en artikel i Dagens Arena samma dag tillbakavisar Jabar Amin (MP) påståendet och säger att Miljöpartiet gjort ett särskilt yttrande om att skolor vars syfte är att gå med vinst inte ska får tillstånd att driva skola. I samma artikel kommenterar Rossana Dinamarca (V) uttalandet och säger att:
– De har bara garderat sig genom att göra ett särskilt yttrande, men faktum är att det finns en överenskommelse som gör att verksamheten fortsätter.

Yvonne Ruwaida, Mats Pertoft och Jabar Amin, skriver att de fortsättningsvis vill stödja seriösa friskolor, men få bort vinstintresset i skolsektorn. Bland annat hänvisar de till skärpningen som gjordes i partiprogrammet under Miljöpartiets senaste kongress:

”Alla utförare inom välfärden ska ha som främsta motiv att bedriva en högkvalitativ verksamhet, och drivas av ett socialt och samhälleligt engagemang. Syftet med verksamheten ska inte vara att dela ut vinst, vilket också ska framgå av stadgar eller bolagsordning. Eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten.”

Yvonne Ruwaida, Mats Pertoft och Jabar Amin, skriver att man i friskolekommittén enades om en del förbättringar om öppenhet, långsiktighet och lärartäthet hos friskoleägare. Miljöpartiet och Socialdemokraterna ville reglera vilka bolag som ska få driva skola, men förslaget godtogs inte av de borgerliga partierna: ”… framförallt Moderaterna gjorde klart att detta inte kunde bli hela kommitténs linje.”