Bild: Anders Löwdin

Stefan Löfven avser bilda regering mellan S och MP. En jämställd sådan.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på fredagen att Socialdemokraterna avser att bilda regering med Miljöpartiet. Han lovade också att han kommer att kunna presentera en jämställd sådan.

Vid presskonferensen sa talman Per Westerberg att han fått tillräcklig försäkran från Löfven om att den blivande regeringen kommer att få igenom sin budget. Hur budgeten kommer att se ut är för tidigt att säga, men många är knäckfrågorna som Löfven måste diskutera med Miljöpartiet: Förbifarten, Bromma flygplats, energipolitik och restaurangmomsen.

Den blivande statsministern kommer även att behöva bli tydlig i frågan om vinster i välfärden om han ska kunna få med sig Vänsterpartiet.

– Vi går igenom alla politikområden och vinster i välfärden det viktigaste för dem, det har vi haft klart för oss sedan valrörelsen. Samtalen är igång och jag bedömer det möjligt att få igenom en budget, sa Löfven.

Vilka kompromisser S kommer att behöva göra för att få stöd av V ville Löfven inte svara på, men han betonade att partierna har många gemensamma ståndpunkter i fråga om jobb, skola och välfärd.

Löfven gav också beskedet att han fortsatt är öppen för blocköverskridande samarbete, trots C:s och FP:s kalla händer.

Hur Sverigedemokraterna kommer att rösta i samband med budgeten läggs är ännu oklart.

– Du ska fråga Jimme Åkesson direkt om det i stället, sa den nuvarande talmannen Per Westerberg.

På måndag ska en ny talman väljas. MP presenterade i dag sin kandidat till talmansposten, Esabelle Dingizian. Varken M, SD eller S har presenterat sina kandidater.

Efter Löfvens presskonferens lämnade Sjöstedt kommentarer till pressen. Han meddelade att V kommer att släppa fram Löfven till statsministerposten genom att lägga ner sina röster. Han sa också att han inte är redo att förhandla om budgeten förrän förhandlingarna om vinster i välfärden är klara, och att parterna inte är överens än.

– Vi vill påverka politiken och vi känner att vi har god möjlighet att göra det. Med oss är de rödgröna större än Alliansen, utan oss är de mindre, sa Sjöstedt.

Även Moderaternas gruppledare, Anna Kinnberg Batra, gav under fredagseftermiddagen besked om hur de ställer sig i regeringsfrågan. M är beredda att släppa fram Löfven som regeringsbildare.

– Talmannen sa i förra veckan att han ville ha besked som troliggör att Stefan Löfven har förutsättningar att genomföra en budgetproposition. Jag ifrågasätter inte talmannens bedömning i dag att Löfven har det och då är vi beredda att släppa fram honom som regeringsbildare, sa Kinnberg Batra till DN.

Det finns nu inga hinder för Stefan Löfven att bli statsminister.

Artikeln uppdateras.