Torbjörn Johansson, LO, Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv och Martin Wästfelt, PTK.

LAS Förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter strandade inatt, efter att igår ha förlängts till klockan 3. Nu blir det politikerna som får ta över arbetet med att reformera arbetsrätten.

Ingen av parterna ville på torsdagsmorgonen gå in på exakt vad det var som gjorde att förhandlingarna strandade, men det är känt att möjligheten att säga upp personal, genom att rucka på kriteriet saklig grund, varit en viktig fråga för Svenskt Näringsliv, medan flera LO-förbund uppgett att de överhuvudtaget inte är beredda att kompromissa på den punkten.

Om inte förhandlingarna skulle återupptas blir det nu upp till politikerna att gå vidare med arbetsrätten genom lagstiftning, enligt vad januaripartierna kommit överens om. Men på den fackliga sidan vänder man sig kraftigt emot den regeringsutredning som lades fram i våras.

– Vi säger att vi kommer inte acceptera att den utredningen ska bli lag. Den är helt enkelt horribel och totalt obalanserad. Vi kommer göra precis allt vi kan för att den inte ska bli verklighet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Ekot.

LO, Kommunal och Svenskt Näringsliv uppgav alla på torsdagsmorgonen att det varit konstruktiva förhandlingar.

– Jag tycker att facken har mött upp oss på ett konstruktivt sätt, säger Mattias Dahl, vd för Svenskt Näringsliv till P1-morgon.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till P1-morgon att utredningen om Las som regeringens utredare lagt fram för försvårat möjligheten att komma överens:

– Det hade varit betydligt lättare om vi inte hade haft Toijer-utredningen hängande över oss som en våt filt, sa Baudin på morgonen.

PTK skriver i ett pressmeddelande att de har gjort vad de har kunnat för att nå en överenskommelse.

– Viljan att träffa ett avtal har varit mycket stark bland alla parter och stor kraft har lagts på att arbeta fram förslag som är bra för anställda, arbetsgivare och för samhället. En av våra föresatser var att förhandla ända in i kaklet. Det har vi gjort och det är vi stolta över, säger Martin Linder, PTK:s ordförande i ett pressmeddelande.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter att om parterna var nära att komma överens, bör de få mer tid på sig att förhandla: »Den svenska modellen är värd en chans till!«.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt twittrade på morgonen att hotet om att fälla regeringen ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han lägger fram ett förslag som  »skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige«.