Sandra Hüller som Hedwig Höss i Jonathan Glazers The Zone of Interest. Foto: Two Wolves Films Limited, Extreme Emotions BIS Limited, Soft Money LLC and Channel Four Television Corporation 2023

Film The Zone of Interest ger ett nytt och skrämmande perspektiv på Förintelsen. Jon Andersson har sett Jonathan Glazers film som har premiär i helgen.

Livet i Auschwitz och andra nazistiska koncentrationsläger under andra världskriget har genom åren skildrats i flera prisbelönta filmer.

Nytt perspektiv

Men det är sällan vi får följa livet utanför lägren, sett utifrån förövarens perspektiv. Det är det som gör Jonathan Glazers The Zone of Interest annorlunda.

Filmen handlar om Rudolf Höss (Christian Friedel) som var kommendant i Auschwitz mellan 1940 och 1943 och därmed högst ansvarig för morden på över en miljon människor, varav de flesta judar.

I filmen får vi följa Höss, hans familj och deras vardagsliv utanför murarna. Ett liv fyllt av badutflykter, trädgårdsskötsel och födelsedagsfirande. Vad som sker innanför murarna kan vi bara ana i form av skrik, gevärsskott och röken som ständigt bolmar  ur skorstenen inne i koncentrationslägret. Det sistnämnda som en påminnelse om vad som sker med människorna i lägret efter att de mördats.

Många frågor

Det är vad som sker under ytan som gör Jonathan Glazers The Zone of Interest så speciell. Hur kan dessa människor ägna sig åt att bada, påta i trädgården och prata om semesterresor till Italien när det pågår ett massmord innanför murarna? Ett massmord som mannen i huset dessutom är högst ansvarig för.

Det är frågor man gång på gång ställer sig under filmens gång. Att vi aldrig får se det som sker innanför murarna gör det nästan ännu mer kusligt.

Christian Friedel som Rudolf Höss i Jonathan Glazers The Zone of Interest. Foto: Two Wolves Films Limited, Extreme Emotions BIS Limited, Soft Money LLC and Channel Four Television Corporation 2023.

 

Ställs inga moraliska frågor

I filmen ställs aldrig några moraliska frågor. Rudolf Höss verkar inte ha några problem med att utföra massmord på dagen och läsa godnattsagor för barnen på kvällen. Detsamma gäller hans fru Hedwig (Sandra Hüller) som verkar helt oberörd över de förbrytelser som begås innanför lägrets murar. Men när hon får besked om att hennes man ska bli förflyttad och de kan förlora sitt hus med den vackra trädgården blir hon upprörd.

Men alla i filmen är inte känslokalla. Det gäller inte minst den kvinna som på kvällarna beger sig ut för att placera ut mat åt de hungriga lägerfångarna på den plats där de arbetar under dagen. Eller Hedwigs mamma som lämnar dotterns hem efter att bara ha tillbringat en natt där, då hon inte klarar av att höra skriken från lägret.

The Zone of Interest är en obehaglig skildring som visar en ny sida av de förbrytelser som begicks under Förintelsen.  Glazer skriver oss inte på näsan. I stället blir det upp till oss i publiken att dra våra egna slutsatser. Det är det som gör filmen extra stark.

Andra sevärda filmer om Förintelsen

Shoah (1985): Ingen film om Förintelsen (varken spelfilm eller dokumentär) kan mäta sig med Claude Lanzmanns nio timmar långa dokumentärfilm Shoah. I filmen har Lanzmann pratat med alltifrån lägerfångar till förövare och vittnen. Resultatet är en fullödig genomgång av det kanske värsta brottet i mänsklighetens historia.

Sauls son (2015): En film som handlar om den ungerske juden Saul Ausländer. Tillsammans med andra ungerska judar ingår han i ett så kallat ”sonderkommando”. Deras uppgift är att eskortera människor till gaskamrarna för att sedan bränna liken efter att de gasats ihjäl. En mycket obehaglig och berörande film gjord av den ungerske regissören László Nemes.

Livet är underbart (1997): Den italienske regissören Roberto Benigni använde en blandning av humor och allvar i denna annorlunda film om Förintelsen. Huvudkaraktären (spelad av Benigni själv) övertygar sin son att livet i koncentrationslägret är en lek som går ut på att samla poäng för att vinna en stridsvagn.