Jan Jönsson (L) gruppledare i Stockholm stad och Sara Gunnarsson (L) regionråd i Värmland.

Partikongress Liberalerna samlas till landsmöte i helgen med det svagaste väljarstödet någonsin i ryggen. Partiet vill prata om hopp och framtidstro för nästa generation, men hindras av en global tillbakagång för liberalismen.

När alla beslut är fattade på söndag hoppas gruppledaren för Liberalerna i Stockholm stad, Jan Jönsson, på beslut om en rad viktiga vägval.

– Vi kommer att ha ett jättetydligt besked om att vi fortfarande inte kan se SD i en regering. Det har väldigt stor betydelse eftersom SD har blivit så tydliga med att de antingen ska sitta med i en regering eller i opposition.

Jönsson anser att Liberalerna måste bli tuffare i kommande regeringsförhandlingar om informationsplikten, vissa migrationspolitiska propositioner och biståndspolitiken. 

Kommer det att bli så?

– Ja, partistyrelsen är enig i nästan allting. 

Kil mellan konservativa och liberaler

I Novus väljarbarometern i oktober fick partiet 2,7 procents stöd. Det är bottenrekord. Medlemsantalet har minskat från 16 441 stycken 2013 till 11 149 2022. Det senare är ett stort bekymmer enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Om man inte lyckas hålla kvar vare sig medlemmar eller aktivister som delar grundvärderingarna, då går det bara nedåt.

Förklaringen till Liberalernas svårigheter är att den politiska kartan ritats om. Höger-vänster-skalan har förskjutits till GAL-TAN, där auktoritära och konservativa värderingar står mot gröna libertära. Det driver in en kil mellan konservativa och tidigare liberala i tidigare borgerliga allianser och tvingar liberaler att välja, enligt Marie Demker.

Framgång för liberaler i Frankrike och Polen

– Man har hamnat i en situation där man måste välja någon av de nya polerna. Det Liberalerna har gjort är en svensk lösning på en mycket större närmast global problematik.

Liberalerna valde att ingå i en konservativ koalition med Moderater och Kristdemokrater, stödda av nationalistiska Sverigedemokraterna. Sveriges andra liberala parti, Centerpartiet, valde att gå åt vänster.

Ingen av dem har fått starkt väljarstöd, till skillnad från andra liberaler som Macron i Frankrike och sammanslutningen av mitten- och vänsterpartier i Polen som nyligen vann valet över styrande nationalkonservativa Lag och rättvisa.

Jan Jönsson, var emot SD-samarbetet från början. Men han verkar också i Stockholm där han menar att just avståndet till SD är mycket viktig för väljarna. Alla i partiet är inte lika fokuserade på principfrågor om SD:s plats i en regering.

Långt från ideologin

Två  nya namn som föreslås till partistyrelsen är Hendrik Andersson som är länsförbundsordförande  i Norrbotten och Sara Gunnarsson som är regionråd i Värmland. Deras verklighet handlar mer om vardag än ideologi.

– På landsbygden pratar vi om arbetslöshet och låg utbildningsnivå i brukssamhällen. Vi har stora avstånd och måste jobba med tillgänglighet i vården och kollektivtrafiken, säger hon.

Hon ser Liberalerna som ett storstadsparti och det vill hon ändra på.

– Det jag har tänkt driva hårdast är regionala och lokala frågor, att vi bland annat ska stärka kommuners och regioners klimatarbete, säger Sara Gunnarsson.

Vill förkorta arbetstid

Hendrik Andersson har under 20 år som kommunpolitiker skaffat kontakter inom det lokala näringslivet i Boden. Där pågår en expansion genom bland andra tillverkarna av fossilfritt stål Green steel. När han tar plats i partistyrelsen vill han länka ihop dem med sina kontakter i det lokala näringslivet.

Inför landsmötet har han lagt en visionär motion – som inte väntas röstas igenom – om hur AI kommer att minska behovet av människor i arbetslivet.

– Vi behöver en politik som tar hänsyn till sådant. Ett stålverk i Boden kommer inte ha lika många anställda som när det byggdes för 30 år sen. Allt automatiseras i större utsträckning och i framtiden kommer vi att behöva lagstifta om kortare arbetstid.