Klimatförhandlingarna i Durban går trögt. Men efter ett oväntat utspel från Kina har optimismen om ett nytt Kyotoavtal ökat.

Förhandlingarna under klimattoppmötet i Durban (COP 17) är tungrodda. Efter en vecka med överläggningar på tjänstemannanivå är det i morgon dags för världens miljöministrar att ta över.

I centrum för förhandlingarna står frågan om vad som ska ta vid, när Kyotoprotokollet löper ut 2012. Kyotoprotokollet är en global, bindande överenskommelse om minskade utsläpp. I stort sett alla världens industriländer (förutom USA) har skrivit under, men långt ifrån alla har levt upp till åtagandena.

Ett nytt klimatavtal kräver två grundkomponenter: politisk vilja och finansiering av omställningen. Inte sällan har det varit västländer och Kina som bromsat: Det politiska ledarskapet saknas. Och de pengar som lovades till klimatomställning i utvecklingsländer under 2009 års klimattoppmöte i Köpenhamn, har fortfarande inte levererats i sin helhet.

Men nu rör det kanske på sig. Xie Zhenhua, som leder den kinesiska förhandlingsdelegationen under COP 17, sa i ett tal under söndagen att Kina är berett att gå med på ett bindande avtal, under vissa förutsättningar. Bland annat att västvärldens industriländer minskar sina koldioxidutsläpp och samtidigt reserverar flera hundra miljoner dollar i stöd till utvecklingsländers klimatarbete.

Kinas uttalande har lett till att en ökande optimism just nu sprider sig i förhandlingskorridorerna.
– Just nu diskuteras det om det finns ett momentum för att komma framåt, i och med Kinas uttalande. Kina får mycket beröm, då de nu tycks gå längre än vad många tidigare trott att de velat. Det är ett annat, lösningsorienterat, tonläge från Kina, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Enligt Svante Axelsson är det viktigt att EU plockar upp det kinesiska initiativet och tillsammans med Kina utöver tryck mot USA.
– Om Kina visar ledarskap så förödmjukas USA. Och det behövs ett globalt tryck mot USA.

Samtidigt är Svante Axelsson noga med att påpeka att det finns en risk: Om Kina sällar sig till förespråkarna för ett nytt avtal, kan Indien, ett land med stora och ökande utsläpp, hamna i skottgluggen. Indien har reagerat svalt på Kinas utspel.
– Indien är mycket fattigare än Kina, trots att de båda har en stor fattig befolkning. Det gäller att inte pressa dem för hårt. Det är viktigt att EU i stället fokuserar på USA, säger Svante Axelsson.

Vad vågar man hoppas att det här mynnar ut i?
– Att vi får ett beslut om ett ”Kyoto 2”, med bindande åtaganden. Det är inte så många länder i den klubben just nu, men om man kommer igång öppnar det för att fler länder hakar på.

Enligt Svante Axelsson är det viktigt att komma håg att bindande åtaganden innebär olika saker för olika länder. För industriländer handlar det om att sätta tak för utsläppsnivåer. För utvecklingsländer handlar det om effektivisering av BNP. Det vill säga, utsläppen behöver få öka.
– Länder som Indien har en stor fattigdomsproblematik, som måste lösas. Däremot kan utvecklingsarbetet miljöeffektiviseras, säger Svante Axelsson.

Ett nytt klimatavtal kommer dock inte att vara på plats när Kyotoprotokollet löper ut, även om Kinas utspel nu gjort att läget ljusnat något. Den långsamma förhandlingsprocessen gör 2015 till det tidigaste datum då ett ”Kyoto 2” skulle kunna vara på plats.