Flygskatt Temperaturen i Sverige har ökat med en grad. Samtidigt är många positiva till flygskatten på grund av klimatångest.

Även om våren just nu står i pausläge så har Sverige har blivit en grad varmare de senaste hundra åren, till följd av växthuseffekten.
– Uppvärmningen drivs av fossila bränslen. Så länge vi förbränner dem kommer koldioxidhalten att öka, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet till SVT.

Tjernström förklarar också att temperaturhöjningen är mer subtil än vad man kanske tror och att skillnaden mellan en vinter och nästa alltid  kommer att vara större än den globala uppvärmningen under samma period.
– Jag brukar säga att det är normalt att temperaturen är onormal, säger han.

Det är främst vintern som påverkas av att temperaturen stiger, och vi får räkna med att de blir både mildare och regnigare.
– Redan i dag syns att våren kommer tidigare och hösten varar längre, sammanlagt är det kanske en månads förändring sett över lång tid, säger Tjernström.

Samtidigt visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av SvD att fler svenskar är positiva till att införa flygskatten, än vad som är negativa. Enligt undersökningen är 43 procent positivt ställda till att de införs, och 38 procent är negativa.

Svenskarna är generellt inte särskilt positiva till nya skatter. Men eftersom detta rör ett globalt problem så är vi mer mottagliga för en ny skatt. Det säger Karin Bäckstrand, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet som är specialiserad på miljöfrågor.
– Klimathotet har varit mycket i fokus. Jag tror att man är mer skattevillig när det gäller ett globalt problem som beskrivs som ett hot mot planeten. Ganska många svenskar har klimatångest, säger hon till SvD.

Läs mer: Sant och falskt om flygets utsläpp