Skärmavbildning från Agenda.

Skarpt tonläge. Flera felaktiga påståenden från de borgerliga partiledarna i söndagens Agenda.

Ett dråpslag för unga och en enda lång klagosång. Redan innan söndagens Agenda-debatt var tonläget högt mellan regering och opposition. Det tog heller inte många minuter in i debatten innan anklagelser om skattehöjarparti och siffertrixande kunde höras.

Under debatten fälldes även ett stort antal direkt felaktiga kommentarer och halvsanningar. Dagens Arena listar här några av de felaktiga påståendena som fälldes från de borgerliga partiledarna under söndagens partiledardebatt i Agenda.

  • Folkpartiledaren Jan Björklund och centerledaren Annie Lööf hävdade att Socialdemokraterna vill höja bolagsskatten. Det stämmer inte. S vill sänka bolagsskatten med 8,8 miljarder kronor. Regeringen vill sänka bolagsskatten med 16 miljarder kronor.
  • Björklund påstod att avgiften till a-kassan ingår i avgiften till facket. Det är ett direkt felaktigt påstående. Mer information om hur a-kassa fungerar finns att hämta från exempelvis Arbetsförmedlingen.
  • Fredrik Reinfeldt hävdade att hans regering har skapat 200 000 nya jobb. Retoriken är återkommande från allianspolitiker. Vad man väljer att inte säga är att det samtidigt har kommit ut fler människor på arbetsmarknaden och att sysselsättningsgraden är lägre. Dagens Arena har tidigare granskat detta.
  • Reinfeldt hävdade även att regeringen är på väg att nå miljömålen. Enligt Naturvårdsverket kommer bara två av 16 miljömål att nås om inga nya styrmedel kommer till. Några satsningar är dock inte aktuella. Sveriges Radios Ekoredaktion kunde däremot i september avslöja att regeringen ljugit om satsningar på miljö i höstbudgeten.
  • Varför har resultatet i den svenska skolan försämrats? “Det finns en faktor som handlar om ensamkommande flyktingbarn” sa statsminister Fredrik Reinfeldt. Under hela 2011 tog Sverige emot 2 657 ensamkommande flyktingbarn. Läsåret 2011/2012 gick närmare 1,4 miljoner barn i den svenska skolan. Förklaringsmodellen håller inte.

Har du tips på fler felaktigheter? Mejla yonna.waltersson@arenagruppen.se

Alliansfritt Sverige har listat ännu fler felaktigheter här >>