En bild på Turkiets president som gestikulerar och ser arg ut. Samt en EU-flagga
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Wikimedia

SYRIEN-KRIGET I ett gemensamt uttalande från utrikesministermötet i Luxemburg fördöms Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. EU-ministrarna kräver att landet drar tillbaka sina militära styrkor.

I uttalandet riktas skarp kritik mot Turkiets attack som ”allvarligt underminerar stabiliteten och säkerheten i hela regionen, vilket resulterar i mer lidande för civilbefolkningen”. Det påtalas också att landets offensiv riskerar hindra den globala koalitionens försök att besegra terrororganisationen Daesh (IS), vilket i förlängningen kan leda till allvarliga säkerhetsrisker även för övriga Europa.

– EU har enhälligt fördömt Turkiets militära agerande, något Sverige har drivit hårt. Detta är en väldigt tydlig signal mot Turkiet, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter.

EU-ministrarna har även diskuterat ett vapenembargo mot Turkiet, men ännu inte kommit fram till ett gemensamt beslut i frågan. I uttalandet påtalas att flera EU-länder redan har stoppat vapenexporten till landet och att medlemsstaterna ”åtar sig att ha starka nationella positioner” i frågan.

– Vi lyckades inte nå hela vägen när det gäller att få ett vapenembargo, trots att det var ganska många länder som gick in och stöttade det. Men vi fick en arbetsgrupp som ska titta på hur länderna stoppar sin vapenexport till Turkiet, säger utrikesministern till TT.

Ann Linde uppger i flera medier att hon tror att EU:s fördömande kommer att ha påverkan på Turkiet.

– Det tror jag absolut. Det ser man ju på uttalanden att de gör. EU är en väldigt stor internationell spelare, säger Ann Linde till TT.