Annie Lööf C i Almedalen 2017. Foto Jenny Lindahl

Almedalen17 När Centerledaren Annie Lööf talar om att »göra sin plikt och kräva sin rätt« och inte acceptera »att Sverige klyvs mitt itu» använde hon klassisk socialdemokratisk retorik för att lansera förslag om lägre ingångslöner, uppluckrad arbetsrätt och nedlagd arbetsförmedling. Huvudmotståndaren i Almedalstalet var S-ledaren Stefan Löfven.

Annie Lööf talar för sjätte gången i Almedalen. Centerns partiledare sedan september 2011 har varit i blåsväder och varit starkt ifrågasatt, på samma sätt som Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra är nu. Men i år har Lööf vind i seglen och låter både stridbar och segerviss, i sitt drygt 40 minuter långa tal.

VÄDER: Ösregnet från förmiddagen gav med sig och Centerledaren kunde framträda i lätt solsken, mot en fond i vitt och grönt, framför skylten Nytt ledarskap för Sverige, som följer Annie Lööf landet runt.

PUBLIK: Annie Lööf trivs i talarstolen och på scenen. En stark och entusiastisk hejaklack från Centerns ungdomsförbund, men också övriga delar av de 3 900 i publiken verkade gilla hennes tal, särskilt det som handlade om att kämpa mot extremism och främlingsfientlighet i alla former.

Entusiastiska CUF-medlemmar på plats.
Entusiastiska CUF-medlemmar på plats.

TEMA: Miljö, trygghet och jobb är temat för Centern i år och följaktligen även för talet En hel del socialdemokratiska ordval används i retoriken, när hon – från höger – riktar in sig på det som inte går bra i högkonjunkturen, de lågutbildade och utrikesfödda som inte får jobb. Med motståndarens uttryck som vapen använde Annie Lööf här många socialdemokratiska formuleringar för egna syften:

Det är »ett klassamhälle där Socialdemokraterna agerar arbetsledare«, säger hon exempelvis och fortsätter med att hon vill  stoppa »klyvningen av Sverige« och få bort utanförskapet.

Detta ska dock ske med Centerreceptet sänkta ingångslöner, uppluckrade turordningsregler och genom att riva »den mur runt jobben som vi steg för steg byggt upp«. »Sverige får inte klyvas. Sverige ska hålla ihop.«

Verktyget här är bland annat en nedmonterad och privatiserad arbetsförmedling:

»Sverige behöver inga fler åtgärdsprogram, Sverige behöver fler riktiga jobb.« De tidigare alliansexperimenten med Arbetsförmedlingen verkar inte ha avskräckt, trots ett mindre framgångsrikt facit.

»De stolta traditionerna från Per Albins folkhemsbygge, kan någon tala om för mig vart de tagit vägen«, undrar hon också och får en applåd när hon sedan använder samma ord som vilken socialdemokrat som helst:.

»Vi får aldrig acceptera att Sverige delas. Ta kampen för ett Sverige som håller ihop.« Per Albin Hanssons folkhem från förra seklet verkar för övrigt återkomma i flera partiledartal i veckan.

Annie Lööf ägnar en del av sin talartid åt klimatsmarta lösningar, men går inte in på varför hon inte vill ha flygskatt, en ståndpunkt som fått kritik av exempelvis Naturskyddsföreningen. Järnvägar, grön energi, miljöbilar, biobränsle och ett grönare flyg ska göra jobbet. »Klimatsmarta lösningar gynnar tillväxten, miljöhänsyn och tillväxt går hand i hand«, säger hon.

HUMOR: Skämt ingår inte i Annie Lööfs rekvisita och det är ganska befriande.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Nej. Alla de deltidsanställda kvinnor som stressas av att de inte får tillräckligt många timmar för att kunna försörja sig lyfts inte i Annie Lööfs tal, som är mest inriktat på dem som inte jobbar och som kommer att bidra till att klyftorna i samhället minskar när de får ett lågavlönat jobb.

Däremot talar hon mer om den arbetsgemenskap som de arbetslösa ska känna när de »kommer in i värmen« och folk inte längre sitter fast i arbetslöshet.

UTSPEL: Tidigare under dagen lanserade hon förslaget att ändra lagen om anställningsskydd så att företag med färre än 50 anställda slipper turordningsregler, Yrkeshögskolan  ska byggas ut med 5000 platser. Det ska bli lättare att ställa om och byta bana mitt i livet. Hon vill se höjd åldersgräns för studielån från 47 till 60 år. Den som har ekonomiskt bistånd och arbetar ska få behålla hälften av bidraget.

BLOCKSAMMANHÅLLNNG Lööf tillstår att våren inte varit »en tid när alliansen blomstrat« men försäkrar: »Alliansen är ett lagarbete. Nu ska vi samla oss, sluta spela defensivt och anfalla. Nästa år ska vi vinna valet tillsammans.«

Annie Lööf  (C)
Annie Lööf (C)

PERSONLIGT: Inget om barndom och uppväxt eller familj. Men mycket personlig och skarp i sina formuleringar i den del av talet där hon markerar sin avsky för främlingsfientlighet och extremism.

Med ord som »fega kräk, en kränkning, ren och skär skam och historiens soptipp«, markerar hon med samma glöd som en gång Olof Palme, avstånd och motstånd till extremism i alla former som hotar demokratin och som ska bekämpas »kraftfullt och resolut«.

– Det skrämmer mig. Det hör inte hemma i Sverige, säger hon och tillägger:

– Nästa mandatperiod ska en ny alliansregering ha vänt trenden,  Främlingsfientligheten ska ha gett vika för hoppet.

– Stå upp anständigheten, behöver er, avslutar hon och publiken tackar med stående applåder.