almedalen17 Annie Lööf är inte bara starkast och mest karismatisk av alliansens partiledare, hon är rikast också. Med 100-tals miljoner i skattkistan och väldigt bleka medtävlare så blir 2018 Centerns år.

När Annie Lööf ställer sig i talarstolen på Almedalens ståtliga scen ikväll gör hon det som vanligt på höga klackar, och med skyhöga opinionssiffror i ryggen.

Annie Lööf är en skicklig politiker. Hon är trovärdig i sin politiska övertygelse, och sin förmåga omsätta den i handling. Steg för steg, år för år.

Det är inte konstigt att Annie Lööfs och Jonas Sjöstedts debatturné varit en publiksuccé: de är två av Sveriges mest karismatiska politiker, och kontrasterna är befriande skarpa mellan Vänsterpartiets jämlikhetspolitik och Annie Lööfs marknadsliberala, ja i viss mån nyliberala politiska projekt.

Annie Lööf är en av Sveriges mest kompetenta politiker, men det är inte enbart hennes förtjänst att hon numera framstår som den borgerliga alliansens obestridliga ledare.

Konkurrensen är inte direkt mördande. Anna Kinberg Batra har inte återhämtat sig från sitt svårbegripliga besked om att öppnar dörren för förhandlingar med Sverigedemokraterna. Moderaterna fortsätter att läcka som ett såll. Reinfeldts öppna era hjärtan- generation går till det liberala Centern, för dem är Annie Lööf den nya fixstjärnan.

Samtidigt verkar de gammelmoderater som AKB förmodligen ville säkra välja originalet SD framför den bleka kopia som Anna Kinberg Batra kan erbjuda.

Reinfeldts öppna era hjärtan- generation går till det liberala Centern, för dem är Annie Lööf den nya fixstjärnan.

Alliansens tredje största parti, Liberalerna, leds av den allt tröttare och allt mer fantasilöse Jan Björklund.

Det är symptomatiskt att Jan Björklund använde det snabbt förbiflimrande strålkastarljuset i Almedalen till en upprepning av det gamla kravet på språktest för medborgarskap.

Ett numera klassiskt folkpartistiskt förslag (liberalt kan det väl knappast kallas) som gav Lars Leijonborg en viss skjuts i opinionen inför valet 2002, men som inte kommer att framkalla annat än gäspningar i opinionen idag.

Som om alliansen inte hade nog med bekymmer gör de desperata Kristdemokraterna vad de kan för att bekräfta SD:s världsbild. Temat är svenska värderingar, och trygghet genom fler poliser och hårdare tag mot storstädernas »no go-zoner«. Ebba Busch Thor är föräldraledig, men vice partiordförande Jakob Forssmed lär inte kunna göra någon skillnad.

Annie Lööf är inte bara starkast av Alliansens partiledare, hon är rikast också. Försäljningen av centerägda landsortspressen Centerpress 2005 gjorde Centern till ett av Europas rikaste partier.

Det stämmer att det inte räcker med pengar för att vinna val. Valrörelsens alla dörrknackare och ringare kommer att kunna göra skillnad 2018. En anledning till att Hillary Clinton förlorade var det fenomen som Michael Moore kallat the depressed voter, det faktum att inte tillräckligt många människor var tillräckligt engagerade i den enda rimliga kandidaten för att dra med sig vänner, jobbkollegor och föräldrarna i ungarnas fotbollslag att gå och rösta.

Men en annan anledning till att Clinton förlorade var förmodligen att Donald Trumps kampanj mycket skickligt kunde använda sig av analys av big data för att hitta avgörande väljare, och skräddarsy budskap just för dem.

Företaget bakom de avancerade analyser som kostade Clinton segern heter Cambridge Analytica. De tar rejält betalt för sina tjänster. Experter har tidigare gissat att det i Sverige bara är Socialdemokraterna och möjligtvis Moderaterna som skulle kunna använda sig av den typen av verktyg i valrörelsen.

Det är mer troligt att det blir Centern kommer att göra det, det enda svenska parti som är har 100-tals miljoner i kassakistan.

Annie Lööf har karisma, som AKB inte kan få för pengar. Och dessutom pengar. 2018 blir Centerns år.

Fotnot: Lisa Pelling kommenterar Annie Lööfs tal i Sveriges Radios Ekots direktsändning i kväll. Talet börjar klockan 19.