Foto: Centerpartiet/ Montage

Analys Med Muharrem Demirok får Centern en partiledare med tydligt liberal profil. Men han tar också över ett parti som brottas med samma opinionssiffror som vanligt.

Det verkar klart att det blir Muharrem Demirok som kliver in som ny ledare för Centerpartiet. I alla fall om valberedningens förslag går igenom när partiet ska välja den 2 februari.

Han tar över ett delvis enat parti. Enat av den anledningen att Annie Lööf under många år haft total kontroll över partiets riktning och organisation. Det finns fortfarande röster som anser att det trots allt hade varit bra att kliva in i högerregeringen, att det inte är så farligt att regera med stöd av Sverigedemokraternas extremt icke-liberala politik. Men huvudfåran är helt överens.
Kanske var det också skälet till att det blev just Muharrem Demirok. Person som följt honom i hemstaden Linköping säger att han är en genuint liberal politiker som alltid varit tydlig när det kommer till rättighetsfrågor.

Konflikten mellan en liberal och storstadspräglad politik kontra en mer klassisk, decentralistisk och landsbygdsorienterad linje finns kvar 

Med honom kommer troligen Lööf-linjen, att hellre söka samarbete vänsterut än med SD, att hållas intakt.

Demiroks egen kommentar om vad hans prioriteringar kommer att vara antyder sedan att det finns gränser även för liberalismen. Han säger att partiet fått ägna allt för mycket tid åt att tala om privata vinster i skolan, att det nu är viktigt att fokusera mer på kvaliteten.

Det kan öppna för nya uppgörelser med framför allt Socialdemokraterna, som gjort frågan om att återta kontrollen över välfärden till en av sina viktigaste prioriteringar.

Samtidigt finns det spänningar i Centerpartiet. Konflikten mellan en liberal och storstadspräglad politik kontra en mer klassisk, decentralistisk och landsbygdsorienterad linje finns kvar.

Under Annie Lööf har Centern klivit fram som ett genuint liberalt parti. Sedan Liberalerna klev in i högerregeringen framstår det till och med som det enda parti som alltid lyfter fram både ekonomisk och politisk liberalism.

Men den positionen har inte gett betalt i form av ökat väljarstöd. Centern står sedan länge och stampar på ungefär samma fläck strax över 5 procent.

Det är ganska udda, givet hur det politiska landskapet ser ut.

Återstår att se om den nye partiledaren kan lyfta partiet.

Många trodde att Demirok var chanslös i kampen mot de båda andra partiledarkandidaterna. Han har två domar för misshandel i bagaget. Båda ligger långt tillbaka i tiden. Men detta har uppenbarligen inte påverkat valberedningens slutliga val.

Det är utmärkt att det kan fungera så. Jag tror att det var Thomas Bodström som sprängde felfrihetsvallen när han blev justitieminister. På frågan om han någon gång tagit droger svarade han ja, och tillade sedan att han ”inte levt sitt liv för att bli minister i en socialdemokratisk regering”.

Det desarmerade fortsatt kritik. Och gjorde det enklare för politiker som levt alldeles vanliga, inte alls felfria liv, att kliva på även betydelsefulla uppdrag.

Om ett par veckor väljer Centern sin nye partiledare.

Sedan börjar det verkliga arbetet att mejsla ut partiets roll i svensk politik.

 

Jesper Bengtsson