”De dåliga arbetsvillkoren och den låga statusen i omvårdnadsjobben innebär att den kommunala omsorgen naggas i kanterna på många håll i landet.” säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Villkoren för de anställda i äldreomsorgen får var femte anställd att vilja lämna sektorn. Det enligt nya siffror från fackförbundet Kommunal.
– De dåliga arbetsvillkoren och den låga statusen i omvårdnadsjobben innebär att den kommunala omsorgen naggas i kanterna på många håll i landet. När detta sker riskeras jämlik tillgång och tjänsternas kvalitet, säger Kommunals ordförande Annlie Nordström i ett pressmeddelande.

Var fjärde vårdplats i äldreomsorgen har försvunnit de senaste trettio åren. De äldre får i många kommuner vänta på att komma in på äldreboende vilket innebär att de har sämre hälsa när de väl får en plats. Samtidigt får hemtjänsten och anhöriga bära ett tyngre ansvar.

Hälften av de anställda i äldreomsorgen tvingas dessutom arbeta delade turer, enligt en rapport som Kommunal släppte i mars.
– Det är orimligt att människor skall vara på jobbet 13–14 timmar för att få samman en lön som går att leva på, sa Annelie Nordström till Dagens Arena då.