Hittills i år har över 3 000 båtflyktingar drunknat i Medelhavet, jämfört med 600 under hela förra året. ”Vi är chockade”, säger Charlotta Sami på UNHCR Italien till Ekot.

Antalet flyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet har mer än fördubblats. Hittills i år har 150 000 människor tagit sig till Europa över Medelhavet. Men resan är förenad med livsfara. 3 000 människor har drunknat, jämfört med 600 under hela förra året.
– Vi är chockade och mycket bekymrade. Antalet människor som försöker ta sig till Europa över Medelhavet har ökat kraftigt, säger Carlotta Sami på UNHCR i Italien till Ekot.

Många som flyr kommer från Syrien, Mali och Eritrea men nu har UNHCR noterat en dramatisk ökning av framförallt unga män från Gaza.

Carlotta Sami på FN:s flyktingorgan UNHCR säger att man vädjar till Europa att öka sin räddningsorganisation till havs för att kunna rädda fler liv. Men också att tillåta fler flyktingar att ta sig till Europa lagligt.
– Vi behöver en helt ny strategi där åtminstone de med flyktingstatus får komma till Europa för skydd säger Carlotta Sami.

Förra månaden möttes EU-kommissionären Cecilia Malmström och Italiens inrikesminister Angelino Alfano i Bryssel för att diskutera flyktingströmmens konsekvenser. Under året har ett antal länder i södra Europa flera gånger vädjat om hjälp från övriga EU, utan större respons.