Nu flyr rekordmånga över Medelhavet, enligt FN-organet UNHCR, och fler än någonsin mister livet. Sedan i helgen har det rapporterats om inte mindre än tre båttragedier.

Drygt 2 000 flyktingar har drunknat under färden till ett bättre liv i Europa.

Flyktingströmmen över Medelhavet ökar dramatiskt, liksom antal drunknade som nu ligger på högsta nivå, enligt UNHCR. Samtidigt har 124 380 båtflyktingar lyckats ta sig till Grekland, Italien och Spanien hittills i år, jämfört med omkring 60 000 året innan.

I dag möts EU-kommissionären Cecilia Malmström och Italiens inrikesminister Angelino Alfano i Bryssel för att diskutera flyktingströmmens konsekvenser. Under året har ett antal länder i södra Europa flera gånger vädjat om hjälp från övriga EU, utan större respons. Med komplicerade konflikter i Afrika och Mellanöstern lär behovet av stöd till länder och till de flyende öka.

– Den försämrade säkerheten i Libyen har dels gjort att smuggelnätverken blomstrar, dels att flyktingarna inte längre vågar vara kvar i landet. De tar hellre risken att dö på havet än att bli kvar mitt i en konfliktzon, säger Melissa Fleming, talesperson på UNHCR vid en presskonferens i tisdags.

Internationella migrationsorganisationen IOM hörsammar UNHCR och uppmanar Europas politiker att göra mer för att få stopp på migrantdöden över Medelhavet, som inte lär upphöra utan mer åtgärder.