Vad har hänt med liberalismen när dess företrädare vill avskaffa individuella asylskäl? Dagens Arena ställde frågan till den liberala statsvetaren Svend Dahl.

dagens DN-debatt föreslår fyra folkpartister att Sverige ska sätta ett tak för invandringen. Taket ska bestämmas av kommunernas ”årliga förmåga till ett humant och fungerande flyktingmottagande”. Vad folkpartisterna i praktiken föreslår är att de individuella skyddsbehoven inte längre ska avgöra asylprocessen.

Hur kan liberaler vilja avskaffa individuella asylskäl? Vad säger det om liberalismen? Dagens Arena ringde den liberala statsvetaren Svend Dahl.
– Det finns i dag, i stora delar av svensk borgerlighet, en oerhörd ängslighet över Sverigedemokraterna. I grund och botten är dessa förslag signalpolitik för att möta väljartappet till SD. Då är man uppenbarligen beredd att kompromissa med väldigt grundläggande liberala ideal. Jag tycker personligen att det är oerhört sorgligt.

Hur kan man få ihop avskaffandet av individuell asylprövning med sin liberala politiska övertygelse?
– Det är mycket anmärkningsvärt. Jag har svårt att förstå hur de får ihop det. Lite illustrerar det ett dilemma som finns hos många i Folkpartiet, där ”liberalt” endast betyder den ståndpunkt som Folkpartiet intar för tillfället. Liberalt är för många folkpartister ett oideologiskt begrepp som mest handlar om att man är stolt över att Karl Staaff en gång var statsminister.

Så liberalismen har lämnat Folkpartiet?
– Ja, liberalismen som ideologi är mycket mer levande inom Centerpartiet där man har en levande, ibland bångstyrig, debatt om vad liberalism handlar om. I Folkpartiet är det väldigt länge sedan man diskuterade vad de liberala idealen egentligen är.

Vart är liberalismen i Sverige på väg?
– Svårt att säga. Delar av liberalismen i Europa har under ett antal år gått mot en upplysningsfundamentalistisk hållning där vissa grupper utmålas som ett grundläggande hot mot den liberala ordningen. Det mest tydliga exemplet är Holland. Det har vi ännu sett väldigt lite av i Sverige. Det är inte heller vad vi ser i de här utspelen. Dagens utspel är mer klassisk ”färre invandrare ska komma hit eftersom det är opraktiskt att folk kommer hit”. Det är väldigt oideologiska argument.

Är det en kris vi ser inom liberalismen?
– Det är en existentiell kris för liberala ideal där det är väldigt viktigt att de som tror på dem vågar stå upp för det. Det är inte minst därför jag betonar Moderaternas och Centerpartiets engagemang just nu. Det är väldigt viktigt att de partierna håller fast vid sina övertygelser när det är uppenbart att Folkpartiet är på glid. Även om det är en fråga som splittrar även Folkpartiet. Dagens utspel är ju till stora delar en reaktion på den kritik som Jan Björklund fick av bland annat Frida Johansson Metso.

Vart är Folkpartiet på väg. Är de på väg att lämna de klassiska liberala värdena?
– Det är en öppen fråga. Min bedömning är att de här falangerna inom partiet är ungefär lika stora. Det handlar också lite om partiledarfrågan. Den här konflikten tror jag att vi kommer att se mycket av under 2015. Detta kommer vara en av de stora frågorna både för Folkpartiet och för borgerligheten.

Fotnot:
Svend Dahl fil.dr i statsvetenskap och chef för Liberala nyhetsbyrån.