Foton: Canva

Klimatet Världens rikaste människor står för en stor del av de globala utsläppen av växthusgaser. Med privatjets, lyxyachter och stora hus är de en stor börda för klimatet. Samtidigt betalar de minst i skatt.

I en ny rapport från Oxfam (en global organisation som arbetar mot ojämlikhet) har forskare kartlagt hur inkomst och utsläpp av växthusgaser korrelerar, både globalt och nationellt. De vill med rapporten lyfta rättviseperspektivet inom klimatdebatten och menar att ojämna villkor ger ökad klimatpåverkan.

– Globalt är det väldigt extrema siffror där man ser att de rikaste 1 procenten i världen släpper ut lika mycket som 66 procent av världsbefolkningen. De rikaste 10 procenten släpper ut hälften av alla utsläpp. De flesta i Sverige är en del av de här globala rikaste 10 procenten, säger Astrid Nilsson Lewis som arbetar på Oxfam Sverige och är en av huvudförfattarna till både den globala och den svenska rapporten.

Ojämlika villkor

Oxfam har tidigare gjort en studie där de kartlagt utsläpp hos några av världens rikaste människor. Där räknas även deras investeringar och olika företag in, men de har också räknat på privat konsumtion.

Enligt the Guardian, som tagit del av siffrorna i sin helhet, producerar tolv av de rikaste miljardärerna i världen mer utsläpp än två miljoner hems energirelaterade utsläpp. De rikas utsläpp beror mycket på lyxyachter, vissa av vilka står redo året om. Men privata flygplan, flera stora hus och konsumtion av lyxvaror påverkar också.

– Vi tycker att det är viktigt att komma ihåg att vi inte lever i ett genomsnittligt samhälle, utan det finns olika grader av ansvar och kapacitet, säger Astrid Nilsson Lewis.

Rapportens andra del är den andra sidan av myntet, de som drabbas värst av klimatförändringen. I studien står det bland annat att utsläppen från de superrika 1 procenten under 2019 är tillräckliga för att orsaka 1.3 miljoner fler dödsfall på grund av värme.

Skatteflykt

På så vis menar studien att ökad rättvisa och jämlikhet går hand i hand med kampen mot klimatkrisen.

I en studie från EU Tax Observatory framgår det att de rika inte bara producerar mest utsläpp, de betalar också minst skatt. Dollarmiljardärer betalar 0 till 0,6 procent av sin förmögenhet i skatt, genom att använda sig av skalbolag för att slippa inkomstskatter.

– De rikaste 1 procenten i Sverige behöver minska sina utsläpp med 93 procent inom sju år för att vi ska nå målen. De som förorenar mest är de som har störst kapacitet och resurser att ställa om, de borde också bidra och kompensera för den krisen som de orsakar, säger Astrid Nilsson Lewis.