Bild: Flickr/ Fredrik Alpstedt
Bild: Flickr/ Fredrik Alpstedt

Bältning och avskiljning som strider mot reglerna. Personal på BUP i Stockholm vittnar om vanvård, rapporterar SR:s Kaliber.

Programmet Kaliber har pratat med både personal och patienter som vittnar om hur barn och unga på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, i Stockholm utsätts för tvångsåtgärder som bältning och isolering på sätt som strider mot reglerna.

– Jag vet att min dotter en period var bältad tre–fyra gånger om dagen, då brister man. Och vid något tillfälle var det också väktare som kom. Bara det, att se de här väktarna med svarta handskar på mitt barn, säger en mamma om sin dotter, här kallad Amanda, som låg inne i flera omgångar på kliniken.

En skötare som vill vara anonym bekräftar bilden och att bland annat bältningar använts i preventivt syfte.

– Det är en ganska fruktansvärd känsla när man står där och man vet nu har Amanda egentligen bara ångest. Vi kunde inte hantera det här bättre än att bara lägga henne i bälte, berättar hen för Kaliber.

Personalen larmade redan 2013 om missförhållanden på kliniken. Efter en utredning riktade Inspektionen för vår och omsorg, IVO, hård kritik mot verksamheten då flera tvångsåtgärder gjorts på ett olagligt sätt.