Gusten Mårtenssson, C, kommunstyrelsens ordförande i Älmhult

Nyhet Ovanligt många kommuner sänker skatten nästa år. Men Älmhult går mot strömmen och höjer med 90 öre per hundralapp. Ett växande näringsliv gör att vi måste investera, förklarar Gusten Mårtensson (C).

28 kommuner sänker skatten nästa år, endast fem kommuner höjer den. Det visar tidningen Dagens Samhälles kartläggning.

Den korta listan av skatthöjande kommuner består av Filipstad, Färgelanda, Tranås, Oskarshamn och Älmhult.

Den sistnämnda kommunen styrs av Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. De höjer mest.

Att kommunen ökar kommunalskatten med nästan en krona per hundralapp handlar om växtvärk, förklarar Älmhults kommunstyrelses ordförande Gusten Mårtensson (C), för Dagens Arena.

– Vi har de sista åren haft ett väldigt expansivt näringsliv som är i stort behov av arbetskraft även framöver. Sista åren har det tillskapats flera hundra nya arbetstillfällen i kommunen, skriver han i ett e-postsvar till Dagens Arena.

Vid förra årets slut bodde 17 884 personer i kommunen, en ökning med 233 personer på ett år. Men befolkningstillväxten har pågått under flera år. och kommunen blev till utsedd till ”Årets tillväxtkommun” 2017 av Arena för Tillväxt och konsultföretaget Sweco.

– Det har gjort att vi behövt investera ordentligt i infrastruktur, nya bostadsområden och inte minst två nya skolor de sista fem åren. För att ha råd med detta och samtidigt matcha näringslivets behov av arbetskraft, och kunna växa och investera vidare, behöver vi be kommuninvånarna om mer pengar när vi ska ta oss över en puckel i kostnadsmassa som börjar till nästa år, säger Gusten Mårtensson.

Han tillägger att Älmhult nu gör sig redo för ett näringsliv som lockar många fler som vill bo och arbeta i kommunen.

– I takt med att nya invånare tillkommer hoppas vi kunna ”betala tillbaka” genom att möjligen sänka skatten igen åren framöver, skriver kommunstyrelseordföranden.

Att så många som 28 kommuner väljer att sänka skatten har inte skett sedan tiden alldeles före 2008 års finanskris. Sveriges Kommuner och Regioners, SKR:s, chefsekonom Annika Wallenskog menar att det handlar om en stark ekonomi.

– Många kommuner har tagit höjd för tuffa år kopplade till lågkonjunktur och pandemin. Men när sedan statsbidragen blev så stora och konjunkturen inte så påverkad som man trodde ser många ett överskott i ekonomin, säger hon till Dagens Samhälle.

Av tidningens kartläggning framgår att 13 av de 28 skattesänkande kommunerna ligger i Stockholms län och att många av dem redan har relativt låg skatt. Här finns till exempel de befolkningsrika kommunerna Huddinge och Nacka, där den sistnämnda kommunen sänker skatten med 25 öre.

Nästa års sänkningar betyder att skatteklyftorna mellan kommunerna ökar. Dagens samhälle tydliggör hur stora skillnaden är som mest när de jämför Österåker, en bit norr om Stockholms kommun, och Dorotea i Västerbottens län.

Med den senaste sänkningen hamnar Österåker under 17 kronor per hundralapp i kommunalskatt, vilket gör att gapet upp till Dorotea – som har högst kommunalskatt – nu är 6 kronor och 90 öre per hundralapp.

– Det finns en fördel i att ha hög skattekraft och det ser man här att det kan ha betydelse, säger Annika Wallenskog till Dagens Samhälle.

Enligt tidningens kartläggning lämnar alla regioner skattesatsen oförändrad nästa år.