Folkpartiet

Folkpartiet “vill inte spekulera i” om regeringen har rätt i att arbetslösheten kommer att sjunka.

Fler och fler arbetslösa hamnar i Arbetsförmedlingens olika program och åtgärder. Stick i stäv med till exempel Centerpartiets löften om färre i åtgärder är det nu fyra gånger så många som det var 2007. Även om man tittar tio år tillbaka, oktober 2002, är det många fler med aktivitetsstöd nu.

Centerpartiets valkampanj innehöll ironiska reklamfilmer om studenters drömmar där de unga såg framtiden för sig. ”En månad kvar – sedan kommer vi ut i åtgärder… Jaaa!” var budskapet i den skämtsamma kampanj som nu tycks ha blivit verklig politik.

I en intervju med Sveriges Radios Ekot säger Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson att väljarna trots de nedslående siffrorna ska vara glada att Centerpartiet finns i regeringen. Annars hade det kanske sett ännu värre ut.
– För vi har varit med och bidragit till att vi faktiskt flyttar fram positionerna i de här frågorna och att vi fortsätter att driva det här, säger hon till Ekot.

Hans Backman (FP) är ledamot i arbetsmarknadsutstkottet. Han menar att det är naturligt att antalet som befinner sig i åtgärder blir fler när arbetslösheten stiger så kraftigt som den gjort.
– Med högre arbetslöshet får vi behov av fler platser i åtgärder. Ju fler som har jobb desto mindre behov av åtgärder.

Finns det något som tyder på att det är färre som befinner sig i åtgärder till valet om två år än det är i dag?
– Det beror på. Om prognoserna har rätt som visar att det blir färre arbetslösa bör antalet i åtgärder minska. Vi behöver satsa mycket på att ge möjligheter att komma till åtgärder om det är många som är i behov av det. Om det blir en bättre konjunktur minskar behovet av åtgärder.

Men regeringen är väl helt ensam om att tro att arbetslösheten ska gå sjunka?
– Ja, vi får följa noga hur det utvecklar sig. I nuläget fungerar vår inhemska marknad bra. I tjänstesektorn fungerar arbetsmarknaden hyggligt bra, men alla företag som går på export har det tufft i nuläget.

Menar du att det är rimligt att tro att vi får lägre arbetslöshet nästa år än vi har i år?
– Jag vill inte spekulera i det. Men ambitionen är ju det.

Hans Backman har tidigare sagt att han vill att regeringen gör ett omtag a-kassefrågan. Något han står fast vid också i dag.
– Nivån är för låg för de flesta, man hamnar i dag i en akut kris ekonomiskt om man blir arbetslös, säger han till Dagens Arena.

Vad gäller antalet som befinner sig i åtgärder anser han dock inte att det behövs något omtag. I stället vill han se mer av Folkpartiets nuvarande politik.
– Vi vill titta på arbetsrätten och ändra turordningsreglernas komposition. Det är sånt vi kan göra politiskt. Vi vill förlänga provanställningstiden till ett år. Vi är positiva till att jobba med ungdomsavtal, så man kommer in med lägre lön i starten men också med handledning och utbildning så att man efter ett tag kan få ett fast jobb och en grundlön. Vi har lagt olika förslag i Folkpartiet vi tror skulle öppna upp och ge jobb.