Carles Tomas Marta

“I många fall innebär det att studenter inte alls kan påbörja sina studier för att de inte har möjlighet att flytta till Stockholm.”

Bostadsmarknaden har länge varit ett stort problem för många studenter i Stockholm. Så när den borgerliga alliansen i kommunfullmäktige i september 2011 lovade att Stockholm fram till och med 2015 ska få 4 400 nya studentlägenheter drog många studenter en lättnadens suck. När Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, på måndagen släpper sin bostadspolitiska rapport visar sig alliansen ha levererat skralt.

Sedan 2010 har bara 86 stycken nya lägenheter färdigställts och det mycket låga tempot tyder på att löftet om 4 400 nya lägenheter kommer att svikas med marginal. Något som frustrerar SSCO:s ordförande Martin Sahlin.
– Det är ett stort svek från alliansen. De lovade bättring redan under den här mandatperioden och vi ser ingenting av den, säger han till Dagens Arena.

Vad innebär det för studenterna i praktiken?
– De är fortsatt hänvisade till andrahandsmarknaden och till att sova på kompisars soffor. I många fall innebär det att studenter inte alls kan påbörja sina studier för att de inte har möjlighet att flytta till Stockholm, säger Sahlin.

Enligt honom blir framtida löften om nya studentbostäder svårare att ta på allvar och han efterlyser mer tydlighet och konkretion från samtliga politiska partier.
– Det går inte att bara säga en siffra utan man måste också säga hur man ska komma fram till den siffran. Både oppositionen och majoriteten hänvisar till nationella spelregler och lagar, men det är ju något politiker får förhålla sig till när det lovar snarare än skylla på när de sviker löftet, säger Martin Sahlin till Dagens Arena.