Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson

SD:s partiledare Jimmie Åkesson är utbränd och sjukskriven på obestämd framtid. Detta minskar sannolikheten för att partiet röstar för alliansens budget i december och därmed utlyser regeringskris, menar Ulf Bjereld.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är utbränd och sjukskriven på obestämd framtid, enligt ett öppet brev på partiets hemsida.

– Det är mycket som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt. Våra motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat är några exempel, säger Åkesson till Expressen.

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld menar att det är rätt tidpunkt att ta en paus från politiken och att partiet förmodligen inte kommer att tappa trovärdighet och stöd på grund av Åkessons sjukskrivning, om den inte bli väldigt långvarig. Han menar dock att hans frånvaro minskar sannolikheten för regeringskris i samband med budgetomröstningen i december.

– Sannolikheten att SD stödjer alliansens budget och på det sättet utlyser en regeringskris minskar om inte partiledaren är på banan, säger Ulf Bjereld.