Bild: Harshil Shah/Flickr och Open Grid Scheduler / Grid Engine/Flickr.

DIGITAL EKONOMI Tyskland och Frankrike har bestämt sig för att slå ned hårt på it-jättar som Google, Facebook och Airbnb för att få dem att betala mer skatt. Men Airbnb försvarar sin låga skattenivå i EU med att deras affärsmodell skiljer sig åt från vanliga företags.

Lägenhetsuthyrningssajten Airbnb betalade mindre än en miljon kronor i skatt i Frankrike under 2016, enligt en granskning av tidningen Le Parisien – det här trots att Frankrike är Airbnb:s största marknad efter USA. Sajten har fler än 400 000 bostäder till uthyrning i landet och 60 000 bara i Paris.

Uppgifterna om den låga skatten som Airbnb betalar i Frankrike kallades »oacceptabelt« av landets finansminister Bruno Le Maire, och den franska EU-kommissionären Pierre Moscovici kallade skattesiffran ”chockerande”, skriver EUobserver.

Frankrike har lovat att tillsammans med Tyskland gå hårt åt webbplattformar som Airbnb för att få dem att betala mer skatt i EU. EU-kommissionen har sagt att de under ett möte i Tallinn den 16 september kommer att diskutera ett förslag från de bägge EU-länderna för att komma åt skatteproblemet. Le Maire sade också att det arbete som pågår inom kommissionen och OECD för att utreda skattefrågan för internationella storbolag går för långsamt, skriver The Guardian.

Det var som en reaktion på de här skarpa uttalandena från den franska regeringen som en talesperson från Airbnb ryckte ut till försvar för bolagets affärsmodell:

»Airbnb:s modell är unik och har stärkt den franska ekonomin med 6,5 miljarder euro om året« hävdade talespersonen.

Airbnb menar också att affärsmodellen »stärker vanliga människor och lokala samhällen«.

»Det här gör också att Airbnb skiljer sig åt fundamentalt från företag som tar ut stora summor pengar från de platser där de gör affärer«, sade talespersonen.

Airbnb tar ut en kommission på 12 procent av uthyrningssumman från den som hyr boende via deras sajt, och en mindre summa betalas av den som hyr ut sitt boende. Genom att ha skatteavtal med lågskatteländer som Irland och Luxemburg i EU, kan bolag som Airbnb reducera sin skatt väsentligt. Bolagsskatten i Irland är 12,5 procent, att jämföra med Frankrike där den är 33 procent.