Margo Akermark

Taket för a-kassan har inte höjts på tretton år. Det innebär en värdeminskning på 3 700 kronor i månaden för en arbetslös, det visar en TCO-rapport, skriver Svt.

Sedan 2001 ligger a-kassetaket stilla på 18 700 kronor. En arbetslös får ut maximalt 80 procent av det beloppet, vilket är 14 960 kronor. Eftersom nivån för a-kassan inte har höjts de senaste tretton åren, parallellt med att löner och kostnader ökat, har värdet på arbetslöshetsförsäkringen minskat med 3 700 kronor i månaden för en ensamstående arbetslös, det hävdar TCO i en ny rapport.

Enligt förbundets beräkningar har en ensamstående förälder utan arbete förlorat ännu mer: 5 300 kronor i månaden och i en familj där båda föräldrarna är utan arbete har a-kassan sjunkit i värde med 7 240 kronor.
– Det är oacceptabelt att vi låtit vår arbetslöshetsförsäkring bli så dålig, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark till Svt. Dels handlar det om löntagarnas trygghet, men det handlar också om omställningsförmågan, att man ska våga ta ett nytt jobb. Den låga ersättningen är inte bara problematisk för den enskilde, utan för hela samhällsekonomin.