Jenny Madestam, docent i statsvetenskap Södertörns högskola, och Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna, under en presskonferens. Foto: Södertörns högskola/Helena Björk

Politik Socialdemokraterna behöver hitta syndabockar för sprickorna de ser i dagens samhälle. I jobbpolitiken kan de dra längsta strået – nu försöker de styra berättelsen dit, menar statsvetaren Jenny Madestam.

Elva arbetsgrupper inom Socialdemokraterna avrapporterar nu analys efter analys av en rad ämnesområden som ska ligga till grund för ny politik. På tisdagen kom ett utspel om arbetslivet, lett av Annika Strandhäll som beskriver ökade klyftor.

Jenny Madestam, docent i  statsvetenskap vid Södertörns högskola, analyserar:

– Socialdemokraterna behöver skapa en konfliktlinje mellan sig själva och borgerliga alternativ som rör mer traditionella vänster höger-frågor. Migrationspolitiken är en återvändsgränd som jag ser det. Arbetsmarknadspolitiken är en möjlig väg för att återskapa den konflikten.

Majoriteten av arbetslösa får inte a-kassa i dag och kraven för att få sjukpenning har blivit hårdare, enligt S-rapporten. Vilket ansvar har Socialdemokraterna?

– Man gav Försäkringskassan i uppdrag att minska utbetalningarna av sjukpenningen, man stramade åt i regler och bedömningar och avskedade sedan generaldirektören Ann-Marie Begler. Det blev ett jäkla rabalder. Skulle du fråga en vänsterpartist eller missnöjd socialdemokrat så är det här en del av kritiken, att Socialdemokraterna varit en aktiv del i att skära ned i trygghetssystemen.

Istället för att prata om vem som har haft regeringsmakten har Socialdemokraterna börjat säga att det vid nästa val varit högermajoritet i riksdagen i 20 år. Är det ett nytt sätt att lägga över ansvar?

– Absolut, nu är man i opposition, man måste göra det som står i ens makt för att skapa berättelsen om vad som lett fram till problemen man pekar ut. Ett viktigt bekymmer för S är att man inte haft en berättelse som är förankrad i de egna ideologiska rötterna.