Bild: stock.xchng

Sommarens sjuksköterskebrist har lett till tusentals övertidstimmar, indragna semestrar och stängda vårdavdelningar. Vårdförbundet varnar för patientsäkerhet, men SKL anser att ”sommaren klarats på ett bra sätt”.

I 17 av 21 landsting har det varit större eller allvarlig brist på sjuksköterskor under sommaren. 20 000 övertidstimmar blev resultatet på Skaraborgs sjukhus. Det framkommer i Vårdförbundets sommarrapport. I rapporten har samtliga lokalavdelningar berättat om och uppskattat sommarens bemanningssituation.

Arbetssituationen under sommaren beskrivs i rapporten som outhärdlig på grund av den stora belastningen. De anställda har fått gå många dubbelpass och extrapass. Nyutexaminerade har flyttats runt till nya avdelningar utan inskolning.

– Man är inte lika skärpt och uppmärksam när man har arbetat i 18 timmar och sedan bara har sovit sex timmar innan man kommer tillbaka till arbetet igen, säger Helena Johannesson, specialistsjuksköterska på Karolinska sjukhuset i Stockholm i ett inslag i SVT.

Till stor del har vårdpersonalen själva tvingats lösa bemanningssituationen på egen hand genom övertid och ändrad semester. Arbetsgivarens främsta bidrag har varit övertid, stängda avdelningar och ökad användning av bemanningsföretag, enligt Vårdförbundet.

Bemanningsföretag slukar pengar, enligt Vårdförbundet som beskriver ett skräckexempel: ”Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg lade drygt sex miljoner på bemanningssjuksköterskor när de hade kunnat få dubbelt så många sjuksköterskor för samma summa om de hade gått med på sjuksköterskestudenternas krav om 24 000 kronor i ingångslön.”

– I stället för att planera en god och säker vård på lång sikt ser vi svindyra kortsiktiga lösningar där vårdens utveckling, personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten får komma i andra hand, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Men Agneta Jöhnke, chef för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och landsting har en annan bild av läget inom sjukvården i sommar:
– Jag håller med om att sommaren varit ett stort kämpande för många inom sjukvården. Men min bild är att vi klarat sommaren på ett bra sätt, säger hon till SVT.

Vårdförbundet har länge varnat för att patientsäkerheten drabbas till följd av stress och höjd arbetsbelastning vid underbemanning. Agneta Jöhnke har även i den frågan en annan bild:

– Vi har en bra patientsäkerhet i Sverige. Men sen kan vården få sina törnar under en sommarperiod.

Tre exempel ur Vårdförbundets rapport:

  • Skaraborgs sjukhus hade 20 000 övertidstimmar i juni, juli och augusti. Det är framför allt specialistsjuksköterskor på kirurgen, ortopeden och akuten, som har fått gå in och arbeta övertid.
  • På Akademiska sjukhuset i Uppsala fick 330 sjuksköterskor flytta på sina semestrar för att klara bemanningen vilket kostade sjukhuset 4 miljoner kronor.
  • På Thoraxintensiven, Karolinska universitetssjukhuset Solna, har sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor arbetat mer än 3300 övertidstimmar vilket innebär upp till 150 timmar i övertid för enskilda specialistsjuksköterskor.