Relaterade artiklar

arenaessä

Är detta slutet på den liberala demokratin i Filippinerna?

Arena Essä Idag tillträder diktatorn Ferdinand Marcos son ”Bongbong” som ny president i Filippinerna. Hur kunde han vinna en jordskredsseger i de nyligen avslutade valen och förnedra både liberalerna och vänstern som försökt bygga upp demokratin? Är det slutet på den liberala demokratin och vad kan man dra för lärdomar av den  filippinska katastrofen?  Olle Törnquist, professor emeritus i statskunskap skriver om den politiska utvecklingen i Filippinerna.    

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

arenaessä

Det behövs mer resurser till socioekonomiskt utsatta skolor

Arena Essä Skolan har i uppgift att kompensera för elevernas olika förutsättningar att klara grundskolan. Och att ge eleverna förutsättningar att bli läsare är enligt mig den allra viktigaste kompensatoriska insatsen vi gör. Men för att ge det nödvändiga extra stödet behöver kommunerna skjuta till mer resurser till skolor med störst socioekonomisk utsatthet. Det skriver Linnea Lindquist, skoldebattör och författare till rapporten Nyckeln till grundskolans finansiering.   

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

arenaessä

Putin, Kina och världen efter den 24 februari

Arena Essä I det geopolitiska drama som fördjupats efter invasionen av Ukraina  den 24 februari har Kina, USA:s och västvärldens verkliga utmaning, på ett märkligt sätt hamnat i Rysslands slagskugga. Det är dock primärt relationen mellan USA och Kina - de båda reella supermakterna - och hur den hanteras, som kommer att definiera de närmaste decennierna. Det skriver Börje Ljunggren, före detta ambassadör i Kina och senior medarbetare på Utrikespolitiska Institutet och Harvards Asiencenter.

arenaessä

Friskolorna: Vår tids differentieringsfråga

Arena Essä Debatten om friskolorna är egentligen vår samtids diskussion om den fråga som dominerat svensk skolpolitik sedan slutet av 1800-talet: Differentieringsfrågan. Med ”differentiering” avses i skolpolitiska sammanhang, frågan om - när, hur, varför och på vilka grunder vi ska dela upp elever i olika skolor, studievägar, klasser, grupper eller nivåer. Det skriver Pontus Bäckström, Utredningschef på Lärarnas Riksförbund och doktorand i pedagogik.

Krönika

Fitnessföretaget som lär dig blinka vid rätt tillfälle

Träning Har du ett gymkort känner du säkert igen de upphovsrättsskyddade koncept som Bodypump, Bodybalance och en uppsjö av gruppträningspass på cykel eller med inspiration från yoga. Koncepten ägs av företaget Les Mills från Nya Zeeland och musiken och övningarnas ordningsföljd är förutbestämd från huvudkontoret. Det känns igen från grenar av den globala ekonomin, det är samma koncept som gäller för hamburgare från McDonalds. Det skriver Nora Wurtzel.

ANNONS