Foto: Wikimedia/Tesla

Tesla Nya uppgifter från den amerikanska nyhetssajten CNBC visar att elbilsföretaget skurit ner personalstyrkan med 121 000 personer sedan slutet av 2023. Flera orsaker tros ligga bakom nedskärningarna. 

Teslas vd Elon Musk tillkännagav i april att Tesla skulle skära ner mer än 10 procent av personalstyrkan. Nu har den amerikanska nyhetssajten CNBC tagit fram uppgifter som visar att företaget gjort sig av med 121 000 personer. Det motsvarar 14 procent av personalstyrkan. Uppgifterna kommer från en mejllista den 17 juni som skickats till ”alla” på Tesla och som CNBC tagit del av. 

Minskad försäljning

Nedskärningarna beror på minskad försäljning. Något som enligt CNBC har att göra med föråldrade fordon och ökad konkurrens från Kina. Det spekuleras också i att Musks person och politiska utspel kan ha påverkat företaget negativt. Det första kvartalet 2024 rapporterade Tesla en försäljningsminskning på 9 procent. Det är den största nedgången för företaget sedan 2012. 

En Teslaanställd som CNBC varit i kontakt med berättar att fabriksarbetare är rädda för att fler avskedanden kan komma i juli, beroende på hur andra kvartalets resultat ser ut. Ekonomisajten Bloomberg har tidigare meddelat att Musk siktat på att skära ner personalstyrkan med 20 procent. Musk har samtidigt indikerat att det kan bli ännu större nedskärningar än så.