

Snål-Sverige är ett hot mot jämställdheten
De skatter som kunnat jämna ut skillnaderna har tagits bort, och det är kvinnors arbete och inkomst som drabbas värst.
arbetsliv Som personlig assistent är Therese Käller en av de LO-kvinnor som har svårt att få ihop arbete och familjeliv. När hon jobbar natt måste dottern sova hos kompisar. Att bli inbeordrad till jobbet vid sjukdom är ett ständigt orosmoment.
Arbetsmiljö Över 200 företag inom bygg, restaurang och bilvård har kontrollerats de två senaste veckorna. I norra Sveriges byggboom upptäcktes allvarliga säkerhetsbrister på mer än hälften av företagen.
Arbetsmarknad Dagens familjepolitik är inte så jämställd som många tror, konstaterar LO i en ny rapport. Förändringar på arbetsmarknaden som lett till att tjänstemän kunnat bli mer flexibla i var, hur och när de ska arbeta, innebär att de gynnas mer av dagens system än vad arbetare gör.
Förintelsen Julhelgen 1943 berättade en svensk SS-soldat för polisen om en massaker på 200 judar i den ukrainska staden Husiatyn. Trots att massakern finns med i vittnesmål och polisförhör har det aldrig utretts. Tre svenska författare har i en egen utredning granskat händelsen och släpper nu boken Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde.
Nato Det är inte alla Socialdemokrater som är nöjda med partiets beslut om att Sverige ska gå med i Nato. Dagens Arena har pratat med SSU och Socialdemokrater för tro- och solidaritet som båda var motståndare till ett Natomedlemskap, om hur de går vidare efter beslutet.
A-kassan Urholkningen av a-kassan har lett till att endast 15 procent av de heltidsarbetande får ut 80 procent av sin lön. Den allt lägre ersättningen kan ha stora ekonomiska konsekvenser på hushållen, visar en ny rapport från TCO.
Arena Essä Statsminister Fredrik Reinfeldts karakterisering av svensk industri slog fast att det var en döende näringsgren för Sverige. Daniel Lind avlivar myten om avindustrialiseringen och skriver om hur ett okänt statistiskt index bör användas mer.
Arena Essä En trasig torktumlare i ett hyreshus blir starten på de boendes kamp mot de »sjunkande förväntningarnas uppgivenhet«.
marsavtalet Sverige fick i januari 2019 en ”Januariöverenskommelse” mellan S-MP-regeringen och C och L. Kanada har fått en ”Marsöverenskommelse” mellan regerande Liberalerna och socialdemokratiska NDP. Den säkrar liberala regeringens maktinnehav fram till 2025.
Arena Essä De svenska politikerna tycks ha bestämt sig för att gå med i Nato. Men det är en farlig väg att gå. Ett Natomedlemskap gör att Sverige frångår en tradition av konsensus och satsning på välfärdsstaten. Det skriver Jonathan Power tidigare kolumnist för utrikesfrågor för International Herald Tribune.
Opinionsbildning Allt talar för att Sverige kommer att ansöka om medlemskap i Nato. Slutgiltigt besked från Socialdemokraterna väntas 15 maj. Men hur ser opinionsbildningen från intresseorganisationer ut och vilka tycker vad? Dagens Arena har sammanställt.
Arena Essä Ska Sverige överge eller hålla fast vid alliansfriheten? För att belysa den frågan går Thomas Lindh tillbaka till alliansfrihetens historiska rötter i ett samtal med Sven Hirdman, tidigare statssekreterare och ambassadör med bred kunskap om säkerhetspolitik, och Pierre Schori, tidigare FN-ambassadör med mångårig utrikespolitisk erfarenhet.
Sjukvårdspolitik Kristdemokraternas sjukvårdspolitik håller inte ihop. De slutsatserna dras i en ny rapport från tankesmedjan Arena Idé, där KD:s förslag om att förstatliga sjukvården får omfattande kritik.
Kriget i Ukraina Nästan fem miljoner jobb har försvunnit i Ukraina sedan Rysslands invasion, enligt ny rapport. Det motsvarar 30 procent av sysselsättningsgraden innan kriget. Det kan dock öka till över 43 procent om kriget fortsätter.
intervju Det är bråda dagar för Svenska Freds sedan Ryssland invaderade Ukraina. Men trots att Natomotståndare kallas både landsförrädare och ryssvänner har medlemsantalet vuxit rejält. Dagens Arena har pratat med organisationens ordförande Agnes Hellström.
De årliga hyresförhandlingarna kantas ofta av konflikt. Nu, efter elva år, har bostadsmarknadens parter kommit överens om ett tydligt underlag för förhandlingarna. – Det här är ett nytt Saltsjöbadsavtal, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, som ser avtalet som ett värn mot marknadshyror.
Arena Essä Frågan är: vad ska vi med tiden till? Vad är det som är så viktigt att vi inte hinner gå till kiosken för att köpa mjölk, utan att vi i stället ska beställa matvaror via en app? Undrar Nora Wurtzel i en essä om klass, cykelbud och kunder i kalsonger.
Partiledardebatten Tre frågor till Grön ungdoms språkrör Aida Badeli om varför hon tycker att klimatdebatten nådde ett lågvattenmärke under söndagens partiledardebatt.
Arena Essä Sverige bör föreslå en Marshallplan för EU:s säkerhet istället för att bli Nato-medlem. Regeringen bör låta Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) göra en oberoende säkerhetspolitisk analys. Och SIPRIS blivande styrelseordförande Stefan Löfven blir rätt person att leda den.
Arbetsmarknad Författaren Katarina Frankel berättar om arbetsmarknadens begränsningar för människor med funktionsnedsättningar. Och om kampen att mellan arbetsträning och korta anställningar hitta något meningsfullt.
Arena Essä De som förespråkar skattesänkningar ses som ett reellt hot mot välfärdsstatens existens. På så sätt har det också omöjliggjort en skattedebatt inom vänstern. Men Skatteupproret var ingen fransk import, utan en skapelse av en svensk socialdemokrat för snart 120 år sedan.
Byggbrottslighet Människoexploatering, svart arbetskraft, människohandel och utnyttjande av identiteter. Fair Play Bygg visar i sin årsrapport för 2021 på rekordmånga tips om brottslighet inom byggbranschen.
Krönika Vi kan fortfarande öka stödet till Ukraina och på så vis bidra till att befria landet så att kriget når ett slut. Kostnaderna för återuppbyggnaden bör helt bäras av Ryssland, skriver Jonas Sjöstedt.
Söndagskrönika Inga kärnvapen på svensk mark, nedrustning och utvecklingsarbete för gemensam säkerhet. Det är några av punkterna Sverige måste ta med sig om det blir en Nato-ansökan.
Krönika Tågpriserna skjuter i höjden medan inrikesflyget är rekordbilligt. Samtidigt är klimatdystopierna inte längre fiktion utan en del av vår samtida verklighet, skriver Nora Wurtzel.
krönika Det är dyrt att vara fattig. Och nu blir det ännu dyrare. Inflationens påverkan på höstens riksdagsval behöver diskuteras, skriver German Bender.
Krönika Det blir lite fånigt när ledande politiker inte säger vad de tycker fast alla förstår vad de tycker. Och på söndag blir det klart att Sverige vill med i Nato.
Krönika Ett nytt skrytbygge till bibliotek i Stockholms innerstad är inte nyckeln till mer läsande, utan enbart ett försök att tävla med de nordiska länderna. Biblioteken måste finnas där folket finns, skriver Nora Wurtzel.
gästkrönika Segregation är inte en naturlag. Den är ett resultat av aktiva beslut. Och det är också endast aktiva beslut som kan motverka den, skriver Haris Agic.
krönika En kristdemokratisk sjukvårdspolitik, fylld av oklarheter, där man gör allt för att skjuta ifrån sig ansvaret och vill begränsa demokratin. Kort och gott är KD:s politik ett haveri, skriver Nora Wurtzel.
Krönika Delat boende marknadsförs som en ny och fräsch produkt medan hyresgästerna kameraövervakas. När kollektivboenden lanseras i kommersiell regi är det vi unga som får betala priset, skriver Nora Wurtzel.
Natobeslut Varför är det så bråttom med att bestämma sig om en svensk Natoanslutning? Det undrar Pierre Schori som menar att det finns starka skäl till att inte blixtframkalla ett svensk Natobeslut.
Söndagskrönika Varför väntar vi i flera veckor eller år för att sätta oss ner och skriva det som vi borde ha gjort för längesen? Vi känner oss skyldiga motparten ett svar. Men lugn, nu kommer Email Debt Forgivness Day.
KRÖNIKA Trots allt har jag länge trott att Liberalerna har en hygglig chans att komma in i riksdagen. Det tror jag inte längre, skriver Jonas Sjöstedt.
Krönika Hundratals bibliotek har lagts ned de senaste decennierna. En utveckling som det finns få konkreta förslag för att häva.
krönika Moderaterna i Göteborg kastar sig in i tävlingen om att komma med veckans dummaste politiska förslag, skriver Nora Wurtzel.
Krönika Demonstranterna som grävde ner en bil har rätt. Norra Sverige kan inte lösa hela Sveriges problem med energi.
aborträtt Aborträtten är återigen under attack i USA. Under gårdagen kom nyheten om hur ett utkast läckt från USA:s högsta domstol. I läckan framgår det att man planerar att upphäva domen som garanterat den amerikanska aborträtten i femtio år.
krönika Ett Stockholm i vårsolen där magnolia och körsbärsträd blommar är livgivande i sig. När gatorna dessutom är fyllda av röda fanor från arbetarrörelsens alla hörn blir det möjligt att för några timmar glömma den krassa verkligheten, skriver Nora Wurzel.
Söndagskrönika I år ritas den fackliga kartan om. Vid årsskiftet gick Lärarförbundet ur TCO och in i Saco. Och i slutet av maj bestämmer sig med stor sannolikhet landets båda lärarfack att gå samman. Men fler oväntade förändringar kan bli verklighet i den fackliga världen.
Fredagskrönika Tyvärr är alla rykten om envåldshärskarens död sällan mer än just rykten, och även om de stämmer är maktstrukturerna ofta mer solida än vi vill tro.
Gästkrönika Kravallerna under påskhelgen med den efterföljande åsiktsssunamin riskerar att slå hårt mot den svenska demokratin. Nu behövs förnuftet mer än någonsin och där kan våra polisers agerande vara en lärdom och inspiration för oss alla, skriver Haris Agic.