Det är oacceptabelt att en samhällsdebattör som Neo:s Mattias Svensson kallar fotbollsdomare för hora. Mattias Svensson är en av dem som förstör fotbollen. Det skriver Mikael Sekund, senior advisor, Swedbank.

En uppenbarligen omdömeslös, men inte ointelligent, borgerlig samhällsdebattör kallar personer han ogillar – eller hatar – kanske man kan säga, för hora. När han kritiseras för detta får de som kritiserar honom veta att de är moralpoliser, något som är mycket, mycket lågt inom den borgerliga höger som kallar sig frihetlig och liberal.

Är det något problem med detta? Ja, det är ett problem att tilltalet är så grovt. Så avsiktligt förnedrande. Mattias Svensson är inte ensam om detta, inte ens bland de borgerliga debattörer som anser sig stå för något slags anständighet. Men problemet är också att Mattias Svensson är en av högerns mest profilerade debattörer, att han är redaktör på Magasinet Neo och att använder begrepp som hora på ett twitterkonto som står i tidningens namn.

Spelar det någon roll att twitterinläggen handlar om fotboll? Är det inte så att alla kallar domaren för hora eller fitta och motståndarlagets afrikanska spelare för babianer? Nej, jag tycker inte det. Snarare tvärtom.

Fotbollen håller på att förstöras av huliganer, de flesta precis som Mattias Svensson; strax under eller över 40 år, välutbildade, med bra inkomster och med ett stabilt familjeliv. 

Vem tar i dag med sig sina barn eller barnbarn på en fotbollsmatch i någon högre division? Kanske den som tycker det är acceptabelt att kalla personer för hora, fitta eller babbe – eller som tar till ett järnrör när inte ens det räcker som tillmäle. Svensk elitfotboll, fotbollens sponsorer, som mitt eget företag Swedbank, och ett antal ideella organisationer gör stora ansträngningar för att göra fotbollen till nöje för alla, inte enbart för huliganerna.

Kanske kan Mattias Svensson bidra på något sätt i detta sammanhang Jag har hört att han älskar fotbollen, så han har väl anledning att fundera över detta. I den andra rollen, som samhällsdebattör, borde han kanske fundera över varför Aftonbladets kulturchef kallats för hora och fitta när hon och hennes redaktion granskade extremhögern i slutet av förra året.

Ska man bry sig om detta? Ja, av de skäl jag pekat på i min text, men också av två andra skäl. Dels därför att Mattias Svensson inte har bett om ursäkt, vilket den gamle sportjournalisten Bosse Hansson faktiskt gjorde för sina rasistiska kommentarer. Dels därför att om man har en så tung maktposition i åsiktslandskapet som Mattias Svensson intar alltid är samhällsdebattör i andras ögon, även när man står på läktaren.

Mikael Sekund, senior advisor, public and governmental affairs, Swedbank

Bakgrund: Den 6 november 2012 kallade Neo-redaktören Mattias Svensson i ett antal tweets domarna vid en fotbollsmatch för hora. Trots kritik har Svensson inte bett om ursäkt för uttalandena.