Vi har mycket kvar att göra i Sverige för att förbättra jämställdheten och hbtq-personers rättigheter inom ideell sektor. Men gåvoavdraget har större bredd än vad FI hävdar, skriver David Lega (KD) i en replik. 

Julia Bahnér och Linnéa Bruno från Feministiskt Initiativ använder sig av ett gammalt debattknep på Dagens Arena den 17 januari. Först tillskriver de Kristdemokraterna åsikter som partiet inte har och därefter argumenterar de mot dessa åsikter.

Under Kristdemokraternas tid vid makten har resurserna till vård, skola och omsorg ökat, samtidigt som det civila samhället har stärkts. Det finns ingen motsättning mellan en stark gemensamt finansierad välfärd och att underlätta för frivilligorganisationer att hjälpa till. Alliansregeringen har satsat mer på välfärd än vad någon tidigare regering har gjort. Vad som skett är raka motsatsen till en ”nedmontering av den offentliga sektorn”.

I framtidens Sverige kommer kraven på vad välfärden ska leverera med stor sannolikhet att öka. Medborgarnas förväntningar blir högre och de äldre blir allt fler. Ska vi kunna möta behoven måste vi ta tillvara det bästa från samhällets alla tre sektorer: Offentlig, privat och ideell. Alla tre delar är viktiga. De ideella krafternas nya idéer, kompetens och perspektiv behövs i välfärden.

Den fösta januari i år vidgade vi kriterierna för vilka organisationer som kan bli godkända som mottagare för skattereducerade gåvor. Kravet på att organisationerna skulle syssla med ”hjälpverksamhet bland behövande” har vidgats till att omfatta ”social hjälpverksamhet”. Som vi ser det ska kvinno- och tjejjourer rymmas inom den nya definitionen, så att även dessa kan ta del av de fördelar gåvoavdraget ger. Alliansregeringen beslutade dessutom i höstas om en dubblering av stödet till organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor.

Nu är det upp till dessa organisationer att själva avgöra om de vill ansöka om att bli avdragsgilla. Tyvärr är det idag förenat med en del avgifter. Registreringen kostar 10 000 kronor och årsavgiften 7 000 kronor. Dessa avgifter arbetar Kristdemokraterna för att få bort, eftersom det skulle förenkla för mindre organisationer.

I nuläget är 67 organisationer godkända som mottagare av skattereducerade gåvor. Det är svårt att känna igen sig i FI:s beskrivning när de menar att Stadsmissionen, Svenska kyrkan, Unicef – eller någon av de övriga – ”riktar in sig på köpstarka grupper”.

Vi har mycket kvar att göra i Sverige för att förbättra jämställdheten och hbtq-personers rättigheter inom såväl offentlig, som privat och ideell sektor. Det gäller självklart också idrotten, som jag själv har mycket erfarenhet ifrån. Där förekommer det tyvärr förlegade normer, trakasserier, låg hbtq-kompetens och låg vuxennärvaro. Resultatet av detta blir att bland annat att många lämnar idrotten.

Lösningen är inte att urholka civilsamhället – tvärtom. Idrotten behöver, liksom civilsamhället i stort, stärkas och stödjas för att alla ska känna sig välkomna och inkluderade. Feministiskt initiativ måste precis som andra motståndare till gåvoavdrag förklara för Sveriges ideella organisationer hur det blir lättare att hjälpa till genom att ta bort de nya resurser som tillförts.

 David Lega
Andre vice partiledare i Kristdemokraterna och kommunalråd i Göteborg