Bild: Henrik Westman

Soppkökskön ringlar lång utanför S:ta Clara kyrka vid lunchtid onsdagen den 14 mars. Bilden har fått stor spridning i sociala medier.
– Folk blir förvånade, det vet inte att det är så illa, säger upphovsmannen Henrik Westman.

När Henrik Westman passerade S:ta Clara kyrka, ett stenkast från Sergels torg i centrala Stockholm vid lunchtid i går, reagerade han över den långa kön av människor framför soppköket. Han tog en bild och laddade upp den sin Facebooksida. Den spred sig sedan som en löpeld.
– Alla började dela den och kommentera. Jag kan inte hålla räkningen på hur många. Jag får intrycket av att folk blir förvånade. Fan, liksom. Det är fördjävligt. Nu har det gått för långt, tänker de. De vet inte att det är så här illa, säger han.

Varför tog du bilden?
– Ja, jag vet inte. Det är sorgligt. Det är liksom en sorglig bild. Man tänker på 30-talet, på krigstider eller något sånt. Jag tycker att det är upprörande att det är så här.

Varför har det blivit såhär tror du?
– Vi håller ju på att rasera välfärden. Så ser jag på det. Folkhemmet säljs ju ut och klyftorna ökar. Det här är ett klart och tydligt tecken på det. Sakta men säkert blir allting sämre, för de som har det sämst såklart.

Inga Pagreus är diakon på S:ta Clara Kyrka och kan bekräfta att soppkökskön har växt väldigt mycket de senaste åren. Varje dag tar kyrkan emot ett par hundra människor som inte har råd med mat.
– O, ja. Kön har blivit mycket, mycket längre. Särskilt de senaste åren har vi märkt det väldigt tydligt. Bidragsansökningar till kyrkan har också ökat något oerhört.

Vilka är det som kommer?
– Det är människor som lever under existensminimum, fler och fler EU-medborgare som kommit hit med den fria rörligheten. Det är också många papperslösa, psykiskt sköra och missbrukare.

Vilka är det som söker bidrag av er?
– Främst är det ensamstående föräldrar som har det svårast. Och då handlar det om pengar till mat och kläder och tandvård och liknande. Det är ju precis som Rädda barnen skriver: Det är otroligt stor skillnad på hur folk har det i dag.