Bild: FlickrBild: Flickr

Skatteflykt hundra gånger dyrare än flyktingmottagande

Dela

Förlusterna i skatteintäkter på grund av skatteflykt är nästan hundra gånger större än EU:s kostnad för att ta emot en miljon flyktingar.

Varje år kostar skatteflykten från EU 1 000 miljarder euro – samtidigt som kostnaden för att ta emot en miljon flyktingar är på 12,5 miljarder euro. Det är siffror som sätter debatten om invandringens så kallade kostnader i perspektiv. Diagrammet som Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, under helgen bestämde sig för att twittra ut har fått stor spridning.

För Dagens Arena förklarar hon varför siffrorna är så viktiga.

– Kostnaderna för det europeiska flyktingmottagandet är extremt små i jämförelse med vad som försvinner i icke-betalda skatter och avgifter varje år, säger hon och fortsätter:

– Skulle alla betala de skatter som vi demokratiskt har beslutat om behövs för att bidra till välfärden i Europa skulle det inte vara någon match för oss att ta emot flyktingar. Det finns pengar att omfördela, säger hon.

Lisa Pelling menar att vi har en självklar plikt att ta emot människor som flyr och att det inte ska blandas ihop med kostnaderna för mottagandet. Men därtill finns även ekonomiska skäl för ett större flyktingmottagande.

– Vi har råd. Det finns resurser, vi är världens rikaste kontinent. Dessutom tjänar vi på migrationen, och vi kan tjäna mer om vi gör vettiga investeringar i den. Det finns en enorm potentiell ekonomisk vinst i att människor väljer att migrera till Europa, säger hon.

För många verkar skatteflykt och migrationspolitik i sig vara väsensskilda. Dock bidrar svartarbetet till en del av de i skatteflykten förlorade intäkterna. Samma svartarbete som många nyanlända i hög grad är förpassade till.

– Ironiskt nog så är det ju så att en del av den svarta ekonomin uppstår på grund av en oförmåga att skapa lagliga vägar till Europa. Det är en konsekvens av en havererad migrationspolitik, säger Lisa Pelling och fortsätter:

– Men det finns stora möjligheter att komma åt det här problemet just genom migrationspolitiken. Skapa lagliga vägar för arbetskraftsmigranter och för flyktingar så att man inte behöver vara papperslös utan kan vara laglig invandrare. Det skulle öka skatteintäkterna.

Den senaste månadens ökade tillströmning av flyktingar till Europa har skapat en smärre panik och oräkneliga insatser har gjorts för att upprätthålla EU:s yttre gränser. Men även det kostar.

– Att stoppa folk innebär att man måste investera miljarder i taggtråd, murar, patrullbåtar och patruller men också att man är villig att betala ett högt mänskligt pris. För det är klart att fler människor kommer att dö vid Europas murar ju högre murar vi har, säger Lisa Pelling.

Men hon tror också att fler nu är villiga att tänka om:

– Den här grafen visar att det priset är för högt att betala. Vi har faktiskt råd. Det vi måste göra är att omfördela resurser som vi i dag slösar bort.

35 kommentarer

 1. KG - 6 oktober, 2015

  Vad är detta för nonsens. Bara i Sverige kostar invandringen lågt räknat ca 2% av BNP, dvs ca 80 miljarder årligen. Våra främsta ekonomer inom området, Prof em Jan Ekberg och forskaren Joakim Ruist har kommit fram till samma resultat. Men Pelleing tror väl på Arenas amsagor om 600 miljarder i vinst, en rapport som Ruist kommenterar bl a så här: ”Arena menar alltså att invandringens genomslag på produktionsstrukturen och inkomstfördelningen är noll. Och det är uppenbart fel….Om jag gör uppenbara avsteg från objektivitetsidealet är min karriär slut. Om chefsekonomen på en tankesmedja gör det kanske han får en löneförhöjning, så länge han gör det åt rätt håll. Så även om ingen är perfekt, så är det i de allra flesta fall bäst att låta forskare sköta forskningen.” Eller hur Lisa Pelling?

  • Pelle Johansson - 12 oktober, 2015

   Varje år så har skatteverket en post som förr kallades för skattefusk, men med tidens tand så kallas dom 132 miljarder som saknas i skatteintäkter för skattefel och låter som det kunde vara en omskrivning gjord av KG, varför benämna saker och ting vid dess rätta namn, så om vi skulle få skatteflykten att upphöra så skulle vi bara här ha ca 52 miljarder över av den inbetalade skatten, jag som arbetsskadad och tvingad till sjukersättning betalar 7% högre i skatt än lönmottagare när jag blev sjukskriven för utredningen av mina skador så fick jag veta att som arbetslös pga skador jag ådragit mig i arbetet så hade jag inte rätt till min SGI på 680 kr/dag utan endast 486 kr/dag som arbetslös, så KG även jag skulle vilja utsättas för positiv särbehandling och inte alltid negativ, men framförallt så vill jag leva i ett jämlikt samhälle, vilket jag inbillar mig innebär mer kärlek, ömhet och värme till oss alla, och icke endast ett fåtal! Så KG Älska dina medmänniskor så som DU älskar DIG själv!

   • M Lind - 14 oktober, 2015

    INstämmer i allt.

   • Patrik - 23 oktober, 2015

    Menlöst svammel, helt utan stringens.

   • utrikeskorren - 27 oktober, 2015

    Sluta gnälla och var glad och tacksam över att invandrarna tar de pengar som du kunde ha fått i stället. Eller är du så fruktansvärt självisk att du inte vill dela med dig till de stackars ”flyktingarna”?
    Vi som jobbar tvingas redan avstå från en mycket, mycket, mycket stor del av inkomsten så det är inte mer än rätt att du också tvingas avstå.
    Fast jag antar att du i vanlig vänsterslödderanda inte hade en tanke på att du själv skulle avstå något.

 2. Jacob A - 6 oktober, 2015

  Kg försökte byta ssmtalsämne och ägnade onödig tid åt att slänga ur sig siffror om vad ”invandring” kostar i Sverige. KG valde istället att lämna det relevanta åt sidan, dvs kostnaderna och konsekvenerna av skattesmitare och andra välfärdsprofitörer. Men som KG själv nämnde har man kanske betalt från rätt håll om man hävdar en sak eller drar en slutsats som stämmer överrens med sin egna politiska agenda.

  Ska KG bemöta kritiken om att EU blöder 1000 miljarder euro om året samtidigt som det pågår folkmord i Syrien och att 130 miljoner människor inom EU lever i fattigdom?

  • KG - 6 oktober, 2015

   Jag bytte inte samtalsämne,Wallströmss poäng var ju att kostnaderna för migrationen är försumbara jämfört med skattesmitningen. Och det är uppenbarligen fel enligt seriösa forskare. Som socialdemokrat sen decennier tycker jag inte att man ska ljuga om fakta för att få demagogiska poäng. Det finns ingen motsättning i att redovisa verkliga kostnader för migrationen och att tycka att skattesmitning är åt h*te. Det är inte heller jag som blandar in migrationen, det är Wallström, det är inte heller jag som skriver …”betalt från rätt håll..” det är forskaren Joakim Ruist som liksom jag är positiv vill invandring och han syftar på Arenas undermåliga rapport 600 miljarder…och chefsekonomen Sandro Scoco. Och jag kan lugna dig med att varken Ruist eller jag har några dolda agendor.

 3. aa - 6 oktober, 2015

  Poängen med SD är väl att styra in hela debatten till att handla om invandring istället för att handla om den gigantiska lånebubbla, skatteflykt, nolltaxering, utförsäljning, lönedumpning, odemokratisk eu-teknokrati och mutade svängdörrspolitiker vi har.

  • Fredrik - 6 oktober, 2015

   SD pratar om invandringshaveriet medan övriga partier ljuger, mörkar och bluffar.

   Inom övriga frågor så håller SD tyst medan även de övriga partierna håller tyst. Så det är ju inte som så att de viktiga frågorna du lyfter upp hade varit dominerande om inte SD funnits.

 4. Anders Nilssson - 6 oktober, 2015

  Som Sanandaji (SCB:s siffror) visat kommer endast 40% från Syrien eller
  säger sig komma därifrån. Resten är i stort sett ekonomiska migranter.
  Dörrarna till Sverige står vidöppna sedan Dublinförordningen och Schengen-
  avtalet inte tillämpas och Sverige bjuder över alla andra länder när det
  handlar om förmåner till dem som får uppehållstillstånd. Vår kris är att
  vi saknar migrationspolitik. Vi är så ”goda” att vi anser att alla som
  tar sig hit bör få stanna, i alla fall enligt media.

 5. Roger Svensson - 6 oktober, 2015

  Det här resonemanget är ungefär lika dumt som man hävda att det bara är att höja skatten på arbete till typ 90% för att det skulle ju ge staten 100-tals miljarder som kan användas till att t.ex. bidragsförsörja miljontals invandrare. Varje inarbetad krona som den som arbetar stoppar i egen ficka, i stället för att betala i skatt, är ju faktiskt en kostnad för staten som bara ”slösas bort”! Problemet är att bara att inför man 90% skatt på arbete så leder det till massarbetslöshet eftersom det då vare sig lönar sig att bedriva verksamhet eller att arbeta i Sverige. Då minskar statens skatteintäkter från arbete samtidigt som kostnaderna skenar för att försörja alla som inte arbetar…

  På samma sätt är det med det svarta och grå ekonomiska sektorerna. Det finns väldigt lite skatteintäkter att hämta där för alternativet är ju att de inte bedrivs alls, bedrivs i andra länder eller kraftigt minskar i omfattning. T.ex. är i praktiken alternativet för ett lågbetalt svartjobb för de som arbetar i den sektorn att de inte får något jobb alls!

  Den invandring som nu bedrivs är ju en tickande bomb när de miljoner som lockas med falska löften om ljus framtid i Europa inser att de blivit grundlurade. Den överväldigande majoriteten av dem, tillsammans med en stor andel av den infödda befolkningen, kommer för all framtid vara helt överflödiga eftersom det inte kommer finns något som helst behov av dem på arbetsmarknaden. Stiftelsen för Strategisk forskning beräknar att inom en 20-års period kommer hälften av alla nuvarande arbeten att vara bortrationaliserade och automatiserade, även arbeten som i dag är kvalificerade, och väldigt få nya arbeten kommer skapas som ersättning. De som kommer hit är ofta unga, driftiga och tillhörande den ekonomiska eliten i hemlandet, men här kommer de för all framtid vara förpassade till samhällets bottenskikt och statusmässigt hamna i nivå med hemlandets småkriminella tiggare. Visst kan de kanske erbjudas tak över huvudet, ett mål mat och relativ säkerhet, med det är faktiskt också allt, och deras förväntningar på framtiden i Europa var nog betydligt större än så…

  • Rättvisetörstande Realist - 23 oktober, 2015

   Det är väl ingen som hävdar att det bara är att höja skatten på arbete till typ 90%….(utom du då, i ditt eget lilla ”såssehatarfrenzy”…), men faktum kvarstår att den skattesänkar-utförsäljnings-privatiserings-politik som alliansen har fört i Sverige har lett till att statens skatteintäkter är MINST 500 MILJARDER lägre än om den politiken INTE hade förts.

   Men trots detta har vi INTE kommit till rätta med något ”utanförskap”, andelen arbetslösa och sjukskrivna är faktiskt FLER nu än innan alliansens genomförde sin skatte- och socialförsäkringsreform. Enda skillnaden är att staten nu får in mindre pengar, och de som VERKLIGEN behöver dessa luskronor för sin existens blir utan.

   TROTS sänkt bolagsskatt så för företagen ÄNDÅ ut sina vinster ur landet till skattparadis i exempelvis Jersey. Skattemyndigheten som konstaterade ett skatteinkomstbortfall på 132 MILJARDER har inte heller de kunnat skönja någon minskning i skattefuskandet bland företagen…. Det skulle i princip upphöra om man slutade upp med socialdemokratisk överbeskattning av företagen….

   Nyligt utförda undersökningar visar att så mycket som 50%…!!! av de skattemedel som avsätts till asylmottagning och migration ALDRIG når kärnverksamheterna, utan plockas ut i vinst av de drivna privata entreprenörer som har vädrat ett ”nytt Klondyke” i.o.m. den ökande flyktingströmmen.

   • Patrik - 23 oktober, 2015

    Märkligt att skatteintäkterna ökade under Alliansens tid vid makten. Varför inte satsa allt på klassisk sossepolitik? Öka bidrag och belåning. Vad kan gå fel?!

  • lars magnusson - 26 oktober, 2015

   Du har ju själv lösningen Roger, de kommer att flytta tillbaka om deras förväntningar inte uppfylls ;-)

 6. aa - 6 oktober, 2015

  Vår kris är att vi saknar migrationspolitik.
  ——————-
  Vår kris är långt större än migrationspolitik:

  Ny varning: Sverige på väg mot en krasch
  https://www.gp.se/bostad/1.2855168-ny-varning-sverige-pa-vag-mot-en-krasch
  .
  Försvinner denna bubbla om man begränsar invandring?
  .
  Och flyktingarna kommer från primärt NATO krig som sen också utnyttjas av ekonomiska flyktingar där syriska pass är till försäljning. Men jag slår vad om att många som klagar på flyktingar stödjer både Natokrig och svenskt medlemskap i Nato trots att denna organisation är den största orsaken till flyktingar från början.

 7. m - 6 oktober, 2015

  Som att jämföra äpplen med päron. Skatteflykten är naturligtvis inte bra, men pengarna går tillbaka in i ekonomin och skapar konsumtion och investeringar och de har uppstått ur arbete. Vad som händer är att utjämning via fördelning av skatterna inte sker. Invandringen är däremot en real kostnad, inte en finansiell omfördelning av medel, utan en real kostnad som påverkar den reala ekonomin.

 8. Lennie - 6 oktober, 2015

  Så eukommissionen ljuger då, det är opålitliga när det gäller din egen ekonomin. EU vill ju inte direkt ta emot invandrare så har ju knappast en egen agenda att vilja vända vågen. Ni som snackar dynga, öppna ögonen för fan, hur svårt kan det vara att fatta 1+1? Ja invandring kostar till en början ( och kom inte med det skitenödiga argumentet ”att de kommer aldrig börja jobba) men ger sedermera en vinst i det långa loppet, både ekonomiskt och själsligt (ja kanske inte för rasisterna). Att skatte pengar smiter ner i de fickor som kapitalisthögern föder är väl ingen nyhet men kostar så extremt mycket mer än just invandringen. Men det är ju som vanligt, egoister håller varandra om ryggen! Nä jädra NIMBY attityd!

 9. Carl - 6 oktober, 2015

  …det är samma människor som röstar för en ökad invandring som röstar för att vi ska ha världens högsta skattetryck vilket i sin tur får folk med pengar att gömma dem utomlands. Man tycker att ”vi har demokratiskt bestämt att någon annan borde betala ” och så blir man förvånad när de med pengar inte låter sig hunsas. Man sätter åter igen kärran framför hästen.

  • André - 7 oktober, 2015

   Intressant att man hänvisar ofta till att vi lever i ett kristet samhälle.
   Jaså?

   En man kom fram till Jesus och frågade: ”Mästare, vad ska jag göra för gott för att få evigt liv?” Jesus sade till honom:”… Vill du gå in i livet, så håll buden” …
   Då sade den unge mannen till Jesus: ”Allt detta har jag hållit. Vad är det mer som fattas?”

   Jesus svarade: ”Vill du vara fullkomlig, gå och sälj vad du äger och ge åt de fattiga. Då ska du få en skatt i himlen. Och kom sedan och följ mig.”

   När den unge mannen hörde detta gick han bedrövad sin väg, ty han ägde mycket (Matt 19:16-22)

   • PKo - 1 november, 2015

    Märkligt ty vi har länge levt i ett socialdemokratiskt samhälle, där det lär anses häftigt att betala skatt, men jag har aldrig märkt att ideologiska skillnader styrt om folk skatte fuskat eller ej. Skillnaden är ett: en fråga om moral uppfattning och två: om man upplever att det är personligt möjligt /lönsamt. Inte vad man röstat eller sympatiserar med. Förr röstade arbetare mest på S, nu verkar, enligt tidningar allt fler uppleva att Sd är mer i enlighet med deras värderingar. Tror att S och V bibehåller ett grepp om de som verkar i den offentliga sektorn, dvs det tycks mig som folk röstar enligt egen intresse. Om inte S börjar driva en politik som appellerar på folk utanför den offentliga sektorn så lär de snart inte komma över den andel av befolkningen som arbetar där och det är väl där siffrorna är ungefär, men ska de också delad med V&MP så blir de ännu lägre.

 10. candidavoice - 7 oktober, 2015

  ”Lisa Pelling menar att vi har en självklar plikt att ta emot människor som flyr ”
  Ja det låter ju bra men ska vi då inte slänga ut dom 70 % som inte är flyktingar utan
  rena ekonomiska invandrare ?
  Och vem har lust att i snitt 10 år föda folk som uppenbarligen har ljugit sig in i landet ?
  Har Maxime Wallström lust att i 10 år föda en jättefamilj som är här falskeligen ?
  Kan jag räkna med ett ärligt svar ?

 11. hjordis reuter - 7 oktober, 2015

  Alla pratar om vad flyktingar kostar ????? Vad kostar krigen som Nato och dess anslutna kostar ??? Varför alltid börja mitt i kedjan av händelser, när vi vet, eller inte, vad flykten har för ursprung ? Gå ut och protestera, alla ni som har problem med flyktingar från krigets fasor…och ställ krav på de anfallande ,istället för att ömkligt sitta här och ondgöra er över krigets följder!!!!

  • Patriik - 23 oktober, 2015

   Låt Ryssland ta över Östeuropa. Varför bry sig om något så barnsligt som nationsgränser och demokrati?!

 12. André - 7 oktober, 2015

  Många håller sin plånbok framför ögonen på sig för att slippa se på allt elände, fega djävlar

 13. David - 23 oktober, 2015

  Vi skickar fel signaler och måste höja skatten så att det slutar komma skattesmitare till Sverige. Tänk dessutom på att varje skattesmitare ofta tar hit anhöriga som sedan kostar stora summor. Den faktiska kostnaden för varje skattesmitande entrepenör vi tar emot är potentiellt hundratals miljoner!

 14. Hasse Holmberg - 26 oktober, 2015

  Jag är en flykting (skatte-) som kommer till Malmö Central i kväll. Ung Vänster, ni står väl redo med gosedjur till mig i humanitär stormaktsanda?

 15. Svenne banansson - 3 november, 2015

  Otroligt enfaldigt sätt att försöka undvika en diskussion om en massinvandring / kolonisering ytterst få etniska svenskar innerst inne vill ha.

  När argumenten är slut kan man ju alltid försöka blanda bort korten, då byter man ämne och låtsas att de har med varandra att göra.

  Vad har massinvandring / kolonisering av EU med skatteflykt att göra? Svar noll komma nix!
  Ni är patetiska,

 16. Peder Jonsson - 21 mars, 2016

  Om storleksmässigt 150000 nya människor varje år sätts i bidragsberoende, så måste dessa försörjas på något vis, och det bör ju då bli genom skattehöjningar i det redan skattetyngda samhället. Det samhälle som dom skattegenererande företagen flyr i parti och minut. Förstår ni inte att Sverige har hamnat i ett moment 22 när pengar måste lånas till välfärden, samtidigt som skatterna höjs i samma avseende?

 17. Gulle Guldmyntsfot - 4 april, 2016

  Det de politiska blocken har gemensamt är att de OKat en skatteväxling från kapital till inkomst.

  När ska den svenska vänstern vakna ur sitt moraliska och etiska moras?

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vård och omsorg värst i klassen

Nyhet › På över 500 arbetsplatser är arbetsmiljön så ohållbar att skyddsombuden anmält sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Allra värst är det inom vård och omsorg, visar Dagens Arena granskning. 64facebook: 64

»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
Kraftig ökning av larm om ohållbar arbetsmiljö
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Johanna Senneby

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram

Sedan Jan Björklunds gymnasiereform har allt fler elever flytt från gymnasieskolans yrkesprogram. Nu förvärras krisen ytterligare, visar nya siffror från Skolverket. 0Inga delningar

»En stram budget«

Visa vad ni går för, S!


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev