Enna Gerin, Elsa Persson och Arvid Åhlund.

Bör Riksbanken få större makt över att skapa pengar och fördela dem? Det diskuterar Enna Gerin från Katalys och Arvid Åhlund från Dagens industri i veckans podd. Dessutom: samhällets syn på skjutningar i förorten & Patrik Lundbergs hyllade text om sin mamma.

Dagens industris debattsida förespråkar Katalys, Reformisterna och nätverket Positiva pengar en reform där staten istället för privata banker skapar pengar. Katalys och Dagens industris ledarsida är också på samma sida när det gäller att överskottsmålet för statsbudgeten är stadigt, och att det vi behöver är stora statliga investeringar i att bygga samhället.

Det här diskuterar ledarskribenten Arvid Åhlund på Dagens industri och Enna Gerin från tankesmedjan Katalys, som är överens om att Riksbankens metoder för att nå inflationsmålet är problematiska – men tror olika om hur mycket svenska politiker kan göra på egen hand för att ändra den ordningen och så småningom kunna höja räntan.

– Inflationen är låg i Sverige eftersom den är låg i andra länder. Riksbanken har att ta det i beaktande och de gör det bästa de kan – de har försökt nu i 10 år. Man tar till massa olika instrument för at öka inflationen. Den hade varit ännu lägre om de inte gjort det, men åtgärderna har haft massa kontroversiella effekter som till exempel ökningen i tillgångspriser, säger Arvid Åhlund.

– Att räntan är låg beror på att vi har stora obalanser i den internationella ekonomin som gör att folk sparar för mycket och spendera för mycket, säger Arvid Åhlund.

– Men det har ju med den nyliberala åtrstramningspolitiken vi har haft, ledd av Merkel, att göra. Och det berör vår kritik mot Magdalena Andersson, om bristen på investeringspolitik, säger Enna Gerin.

Katalys har arbetat med en ny ekonomisk politik sedan tankesmedjan startades 2013, säger hon.

– Då var vi ganska ensamma om det här, men nu känner vi ett helt annat momentum för de här frågorna, säger Enna Gerin.

– Det här är egentligen inte en höger-vänsterfråga, utan tittar man nyktert på hur ekonomin ser ut  idag gör ju Enna till stor del rätt analys, det vill säga att ett sätt att få bukt med det här är statliga satsningar, säger Arvid Åhlund.

Med anledningen av de tre unga män som mördades i Sätra i södra Stockholm förra veckan, diskuterar panelen också hur samhället egentligen hanterar skjutningar, otrygghet och gängkriminalitet i utsatta förorter. Ses det här som ett problem som angår alla? Nej, menar Enna Gerin. Både och, säger Arvid Åhlund, som dock tror att medelklassen måste känna hotet av våld nära inpå sig rent fysiskt för att kanske ta in problemen på allvar.

Enna Gerin beklagar att lösningar på problem som förs fram handlar mer om brott och straff, än om sociala åtgärder.

– När vi i vänstern försöker förklara våldsvågen genom att peka på sociala problem blir man avfärdad direkt för att man ursäktar kriminalitet eller våld mot blåljuspersonal. Jag är väldigt frustrerad över det. För 20-30 år sedan var det common sense att man förklarade det här med sociala orsaker – nu är det nästan tabu.