Sidas agerande är i bästa fall ett exempel på oerhörd naivitet och i värsta fall en brist på förståelse över hur sexslavhandel faktiskt fungerar i världen i dag. Det skriver Europaparlamentariker Anna Hedh (S).

Under samma vecka som jag ska gå på ett seminarium i Europaparlamentet om den svenska sexköpslagen nås jag av nyheten att flera miljoner av svenska biståndspengar går till organisationen Mama Cash som förespråkar sexköp. Jag hade nog avfärdat nyheten som ett dåligt skämt om jag inte visste hur stark lobbyn för legalisering av prostitution och sexköp är i Europa.

Pengar som ska gå till att bekämpa könsrelaterat våld riskerar alltså att i stället främja prostitution. Paradoxalt nog går detta emot Sidas egen handlingsplan mot könsrelaterat våld där prostitution faktiskt ingår.

Sedan jag blev Europaparlamentariker har en av mina hjärtefrågor varit kampen mot trafficking och sexuell exploatering. Jag har i varje sammanhang, inte minst i mitt arbete med EU:s nya människohandelslagstiftning försökt att lyfta frågan om efterfrågan och sexköparnas roll. Vi vet att efterfrågan på prostitution är en av orsakerna till ökad trafficking. Därför kan vi inte acceptera att en svensk organisation ger bistånd till arbete för att legitimera sexköp. Samtidigt som jag och många andra i Europa, däribland de europeiska kvinnoorganisationerna, arbetar för att komma åt efterfrågan bidrar alltså Sverige till det motsatta.

De förklaringar som kommer från Sida håller inte. Sidas stöd stärker organisationen som helhet. Pengar som enligt Sida inte skulle gå till kampanjer för prostitution kan naturligtvis omfördelas och i slutändan användas just för detta syfte. När ett svenskt biståndsorgan ger pengar till en organisation ger det naturligtvis även legitimitet åt deras arbete. Sidas agerande är i bästa fall ett exempel på oerhörd naivitet och i värsta fall en brist på förståelse över hur sexslavhandel faktiskt fungerar i världen i dag.

När vi nu efter många års hårt arbete med att sprida den svenska modellen börjar se en positiv utveckling i många länder, däribland Frankrike, Skottland, Finland och Irland, är det ännu viktigare att Sverige inte indirekt bidrar till legalisering av sexköp genom att stödja organisationer som Mama Cash.

Den borgerliga regeringen måste nu agera i den här typen av frågor. Vi kan inte tillåta att deras passivitet gör att arbetet mot prostitution går om intet. Kommer Gunilla Carlsson och Nyamko Sabuni att agera i frågan? Jag vill ha ett svar!

Anna Hedh, (S) EU-parlamentariker