Från och med i dag kommer du att kunna läsa internationella krönikor på Dagens Arena. Varje söndag publicerar vi en krönika från Arenagruppens olika vänner runt om i världen. Syftet är att ge politiska bilder av vad som händer i olika länder – som alltid ur radikal och progressiv synvinkel. Först ut är tolken och översättaren Carl Rüster i Tjeckien.

Visst kommer du ihåg namnet Václav Klaus? Den tjeckiske presidenten är i Sverige mest känd för att han i det längsta vägrade skriva under Lissabonfördraget. Men i sitt hemland Tjeckien är han en av de mest kontroversiella figurerna i landets postkommunistiska historia. Hans styvnackade hållning har resulterat i några av de mest bisarra uttalanden som något europeiskt statsöverhuvud har uttryckt de senaste tio åren (se faktaruta här bredvid).

Klaus grundinställning är en stark konservatism präglad av motstånd mot ekologi, EU och alla former av NGO:s. Detta tar sig uttryck i kommentarer som: ”Chokladpudding är högermat, sallad är en vänsterperversion och antimat”. När president Klaus kommenterar det av honom så avskydda EU kan det låta så här: ”Unionen är lika farlig som det forna Sovjetunionen.”

Redan som tjeckoslovakisk finansminister under privatiseringarna på det tidiga 1990-talet uttryckte han sig kontroversiellt om tvättandet av svarta pengar i landet: ”Jag känner inte till någon tillförlitlig metod för att skilja svarta och vita pengar”. Klaus faiblesse för dramatiska uttalanden har bara blivit mer accentuerad under de senaste åren. Visst, han har alltid försökt att vara kontroversiell. Men under hans andra presidentperiod, som kommer att avslutas 2013, har attackerna på motståndarna ökat i såväl antal som grovhet.

Klaus attacker har under den senaste tiden gällt olika former av ”-ismer”, som enligt honom är ett av de största hoten mot vår civilisation. Till exempel gör han skillnad på homosexualitet och ”homosexualism”, human rights och ”human rightism”, environment och ”environmentism”, och så vidare. Han förklarar skillnaden med att dessa ismer är ett slags politiserande av begreppen och betecknar dem som mycket farliga modeideologier. Vad som egentligen är så farligt med dessa ismer har han dock aldrig riktigt förklarat.

Under den senaste tiden har Klaus varit i blåsväder på grund av sina uttalanden om tragedin på Utøya som han betecknade som ”en konsekvens av dagens postmoderna, inkonsekventa, alltför övermodiga samt högfärdiga och alltför tillåtande samhälle.”

President Klaus rådgivare, vicekanslern Petr Hájek, har också rört upp känslor i Tjeckien genom att som attackera Prag Pride. Trots att vicekanslern har kallat homosexualitet för ”en själslig sjukdom” vägrade Klaus att ta avstånd från sin rådgivares uttalanden. Vad exakt en vicekansler har för arbetsuppgifter har presidenten och vicekanslern vägrat att svara på.

Den tjeckiske politiske kommentatorn Jíři Pehe har beskrivit presidentens politiska huvudlinje på ett enkelt och briljant sätt: ”Det är en specifik ideologi kallad Klausism. Denna har dock aldrig haft någon fast idégrund utom det som passade Klaus. Och Klaus huvudidé har alltid varit Klaus”.

Klaus andra och sista mandatperiod som president löper ut 2013. Det går dock inte att utesluta att Klausismen hittar nya vägar i det tjeckiska politiska landskapet, och att samlingen med kontroversiella citat får ytterligare ett par kapitel.

Carl Rüster

Om krönikören: Carl Rüster är född i Stockholm men är sedan flera år bott i Prag, där han arbetar som tolk och översättare mellan tjeckiska och svenska.

Tjeckisk politik: Václav Klaus,”the Margaret Thatcher of Central Europe”, blev Tjeckiens president 2003 och han kan inte väljas om 2013 då hans andra mandatperiod löper ut. Landets premiärminister heter Peter Necas som tillhör det konservativa partiet Medborgardemokraterna (ODS) – som grundades av Klaus.

Socialdemokraterna CSSD blev visserligen största parti i parlamentsvalet i maj 2010, men Necas center-högerkoalition blev sammantaget största block. Necas kunde presentera sin regering i juli 2010, men hans svångremspolitik har mötts av protester. Regeringen åkte också på ett bakslag i valen till de tjeckiska överhuset (senaten) i oktober 2010. Valets vinnare var det ledande oppositionspartiet CSSD, men regeringen har fortsatt kontroll i underhuset. I våras tvingades dock Necas till en regeringsombildning på grund av en allvarlig mutskandal.

Nästa val till parlamentets deputeradekammare hålls 2014. Läs mer och tjeckisk politik här.