Ledare Pass ger en frihet att förflytta sig i riket – och att lämna det. Polisens haveri med bokningssystemet måste få konsekvenser. 

Ett pass är ingen liten sak. Ett pass går inte att jämföra med ett körkort. Ett pass behövs i praktiken för att utöva den grundlagsskyddade rättigheten att lämna eller komma in i landet. Därför måste krisen med långa väntetider för att förnya eller skaffa ett pass bli en fråga för regeringen.

När pandemi-restriktionerna togs bort drog köerna för att få en tid på någon av polisens passexpeditioner snabbt i väg till många månader. Redan i början av februari var det till exempel tre månaders väntetid i Göteborg. Idag är det mycket värre på flera orter. Orsaken är förstås att en ökad efterfrågan på resor efter pandemin gör att fler behöver förnya sitt pass, men det handlar inte bara om det. Att många svenskar avstått från att förnya sina pass under pandemin beror inte enbart på att vi inte fick resa. Det beror också på att statliga restriktioner sade åt oss att stanna hemma. Inte bara från charterresan utan också från passexpeditionen.

Flykten från Ukraina visar betydelsen av giltiga pass

Att människor nu ser till att få sina utgångna pass förnyade är därför naturligt. Det är dessutom viktigt.

Alla som sett bilder på ukrainska flyktingar som tar sig lagligt över gränsen till Polen inser betydelsen av ett giltigt pass. ”Make sure you and your family have passports”, skrev historieprofessorn Timothy Snyder som en del av den 16:e lektionen i den nu fem år gamla boken On tyranny – twenty lessons from the twentieth century. En lektion där han för övrigt använder Ukraina som ett, i ljuset av dagens utveckling närmast profetiskt, exempel.

Som orsak till de långa väntetiderna har polisen angett att de bara förutspådde ”en försiktig ökning av antalet ansökningar” efter pandemin. Alla kan ha fel, men man kan faktiskt också med fog ifrågasätta varför ens en volym om 2 miljoner pass under ett år ska få ställa till så stora problem. I ett land med 10 miljoner invånare där passen är giltiga i fem år låter det inte som orimligt många.

Ytterligare en besvärande omständighet för polisen är att bokningssystemet tycks ha medgett bokningar som inte kopplats till unika individer. Tider har enligt polisen bokats i försäljningssyfte och i värsta fall kan så kallade bottar ha haft möjlighet att boka stora mängder tider. Det är uppenbart att de i många sammanhang så utskällda regionerna ligger långt före polisen när det gäller IT-säkerhet. För att boka en tid i vården via nätet är det sedan länge Bank-ID eller annan e-legitimation som gäller.

Det här är inte bara pinsamt för polisen utan har också säkerhetspolitisk betydelse. Om främmande makt kunnat använda bokningssystemet för att skapa kaos och för att förhindra stora mängder svenska medborgare att få ett pass är det en skandal som måste få konsekvenser.