I ett öppet brev hotar Moderaterna landstingets unga anställda. Ett fult övertramp som drabbar Sveriges hårt trängda ungdomar.

I går drog Aftonbladet i gång sin stora artikelserie om självmord bland unga. Rapporter och studier har sedan länge visat att depression, ångest och självmordsförsök ökar bland både pojkar och flickor, men mest bland flickor.

Tyvärr leder psykisk ohälsa ibland till beslut att ta sitt eget liv. I vår tid har självmord blivit den allra vanligaste dödsorsaken bland ungdomar. Experterna menar att arbetslöshet, socialt utanförskap och dålig ekonomi leder till markant ökad risk för att en individ ska bestämma sig för att ta denna sista utväg.

Frågan är om politiskt motiverade hot från arbetsgivare kvalar in som ytterligare en riskfaktor?

För ett tag sen ”varnade” hamburgerkedjan Max sina anställda för att rösta rött. En eventuell valseger för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet utmålades som en ”katastrof” – ett uttalande som väckte massiv kritik och tvingade företagets vd Richard Bergfors att backa.

Nu försöker Moderaterna göra samma sak. I ett öppet brev hotar man landstingets 500 unga anställda med att deras jobb kan försvinna om oppositionen vinner valet. Moderaterna syftar på att alliansen har sänkt arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år från 31,42 till 15,49 procent. Enligt Moderaterna skulle en höjning ge kostnader för Stockholms läns landsting med 115 miljoner kronor, vilket anses motsvara 500 arbetstillfällen.

”Bakom dessa siffror finns människor av kött och blod”, skriver Moderaternas valledare Kristoffer Tamsons i brevet och avslutar med den snärtiga formuleringen: ”Rösta inte bort sjukvårdens unga medarbetare”.

Sänkningen av arbetsgivaravgiften infördes i två steg med start 2007. Tanken var att den omedelbart skulle ge nya jobb. Problemet är att så inte har skett. I synnerhet den andra sänkningen, från 2009, har haft noll effekt på sysselsättningen bland unga.

Däremot har staten blivit fattigare. 2008 uppgick de uteblivna arbetsgivaravgifterna till omkring tio miljarder kronor, uppger Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Intäktsbortfallet per skapat jobb blir då mellan en och 1,5 miljoner kronor. Dessa siffror kan jämföras med den genomsnittliga lönekostnaden för 19 till 25-åringar som är omkring en fjärdedel så stor. Gör man den jämförelsen framstår det som skrattretande dyrt att använda sänkta arbetsgivaravgifter som en åtgärd för att skapa jobb.

Tillsammans visar siffrorna att kampen om arbetsgivaravgifterna inte alls handlar om ekonomi utan om ideologi. Det är sorgligt att Sveriges hårt trängda ungdomar – än en gång – får sitta emellan. Det är deras jobb och framtid det handlar om, och de är värda något bättre än integritetskränkande hot och politiska floskler.