FN:s nya generalsekreterare Antonio Guterres är sällsynt lämpad för världens mest omöjliga jobb – att få ett slut på dödandet i Syrien.

António Guterres, som svors in i går, är omvittnat populär i FN-skrapan och bland de världsledare som mött honom i olika sammanhang.

Hands-on och lösningsorienterad. Samtidigt tydlig med att internationella relationer också måste handla om principer.

Principer som är förankrade i det destillat av mänsklig erfarenhet som är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, och FN:s olika konventioner.

När Dag Hammarskjöld valdes till FN:s generalsekreterare år 1953 lär han ha upplysts om att han just fått »världens mest omöjliga jobb.« Det hindrade inte Hammarskjöld från att under åtta år med en unik blandning av pragmatism ”det ska gå” och värderingar »det måste gå« karva ut en ny roll för världsorganisationen.Kanske bäst symboliserat av FN:s fredsbevarande trupper, de blå baskrarna.

De fredsbevarande trupperna skapades av Dag Hammarskjöld i samband med Suez-krisen 1956. En innovation som gjorde Hammarskjöld till en av det förra seklets största statsmän, och som varit avgörande för att bevara freden och förhindra att konflikter bryter ut i konflikthärdar över hela världen sedan dess.

I dag är frågor om krig och fred fortfarande högst upp på världssamfundets dagordning. Det är oerhört hoppingivande att det nu är fred i hela västra hemisfären, från Alaska till Patagonien, som årets fredspristagare och Colombias president Juan Manuel Santos sa i sitt tal vid prisceremonin i Oslo i helgen.

Men i nästan alla andra världsdelar rasar krig. Även i Europa. Rysslands ockupation av Krim och interventionen i Ukraina skapar osäkerhet och instabilitet i hela Rysslands närområde. Putin-regimens expansionistiska utrikespolitik påverkar också kriget i Syrien.

Att få slut på dödandet i Syrien är otvivelaktigt en av den nye generalsekreterarens största utmaningar. FN har hittills lyckats undvika att förvandla Syrien till ett nytt Irak. Inte så att kriget i Syrien sker utan inblandning från andra makter. Genom sitt stöd till olika sidor är rivaliserande Saudiarabien och Iran medansvariga till dödandet och den massiva förstörelsen i Syrien.

Men Nato-länderna har hittills inte låtit sig provoceras av Ryssland att gå in i kriget. På gott och på ont. En flygförbudszon skulle kunna rädda människoliv. Frågan är hur en sådan zon skulle upprätthållas. Genom att Nato-flyg under FN-flagg skjuter på ryska plan på Assad-regimens sida?

Det går inte att överskatta värdet av att António Guterres, som varit FN:s flyktingkommissarie under tio år mellan 2005 och 2015, har så djupa insikter i flyktingfrågorna. Kriget i Syrien har gett upphov till den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. I dag används flyktingarna som brickor i ett destruktivt geopolitiskt spel.

Att ge dem rätt till uppehållstillstånd och rätt att arbeta, att ge deras barn rätt att gå i skolan och rätt att vara hoppfulla om framtiden är därmed en del av konfliktlösningen. När kriget är slut kommer varje hållbar fred förutsätta att de uppemot tolv miljoner syrier som tvingas lämna sina hem kan antingen återvända hem, eller hitta ett nytt, värdigt hem i det land där de har sökt skydd.

Världens mest omöjliga jobb. Men i bättre händer än på länge.