“Äldrevården i Sverige har i dag blivit en kassako för riskkapitalbolag vars syfte är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Exempelvis ägs Carema Care och Attendo Care av bolag registrerade på skatteparadiset Jersey. Vi har svårt att tolerera att välfärdsföretag som helt finansieras med våra gemensamma skattepengar anser att man som bolag inte ska vara med och bidra till vår gemensamma välfärd.”

Följande stod att läsa på Aftonbladets debattsida igår. Avsändaren är varken Lars Ohly eller Håkan Juholt. Inte ens en arg ungdomsförbundsrepresentant. Nej, de som skrivit artikeln är två moderater, varav den ena sitter i socialutskottet med ansvar för just äldrevårdsfrågor. Så ur led är alltså kapitalismen att till och med Moderaterna rasar mot den.

Fast det där första är inte riktigt sant. Marknaden och riskkapitalbolagen bakom utskällda Carema gör just vad de ska göra: ackumulerar kapital där kapital går att ackumulera. Problemet är bara att alla som någonsin satt sin fot på ett äldreboende vet att det knappast går att tjäna några pengar utan att spara. Och sparat har Carema gjort. På blöjor, personal och till och med sängar.

Caremas avkastning på eget kapital mellan 2007 och 2009 är svindlande 33,4 procent. Vinsten före skatt har ökat med 390 procent. Som jämförelse har storbanken Nordea, som knappast är känd för finansiell blygsamhet, ett långsiktigt avkastningsmål på 15 procent.

Det märkliga med Dagens Nyheters förtjänstfulla granskning av Carema är egentligen inte de skandalösa förhållandena, det är att företag som Carema överhuvudtaget beretts möjlighet att föra över gemensamma tillgångar till skatteparadis och chefer. Tänker våra folkvalda att de äldreboenden som knäat under dålig ekonomi i offentlig regi, som av ett trollslag, blomstrar så fort den “närande” sektorn tar över dem? Anser de att kommunala chefer är dumma i huvudet som inte lyckats få vården att skina?

Sverige är exceptionellt generöst med skattebetalarnas pengar. I övriga nordiska länder, till exempel, finns lagar som ser till att vinsterna från privata vårdföretag återinvesteras i verksamheten. I Sverige är det fritt fram att dra till Jersey med cashen.

Som SVT och Dokument inifrån visade i söndags är det ingen slump att amerikanska riskkapitalister “investerar” i svensk äldrevård. I USA pågår sedan länge en medveten offensiv för att förvandla äldrevården till riskkapitalistiska och storkoncerndrivna vinstmaskiner. I programmet beskriver forskare situationen som irreversibel. Trots upprepade skandaler är bolagen helt enkelt för stora för att rubba.

Den utvecklingen kan fortfarande stoppas i Sverige, men då krävs politisk handlingskraft bortom upprördheten.