Ledare Fakta blandade med rykten, rädsla och konspirationsteorier, förstärkta av modern kommunikationsteknologi, kan bli virala och påverka länders säkerhet och deras ekonomi. Det är det som händer nu. Världen står inför den värsta »infodemin« någonsin.

De knäppa nyheterna strömmar ut i sociala medier: Europa har kraschat. Litauens befolkning svälter ihjäl. Svenska oligarker motsätter sig införandet av karantän. Coronaviruset är de globala eliternas version av andra världskriget – ett medel för att förtrycka massorna.

Jag tänker förstås på de nya försöken att sprida falska nyheter om covid-19. EUvsDisinfo listar de färskaste på sin hemsida.

Forskare talar nu om att världen står inför den värsta »infodemin« någonsin. Uttrycket myntades ursprungligen av den amerikanske statsvetaren David Rothkopf och betecknar hur fakta blandade med rykten, rädsla och konspirationsteorier, förstärkta av modern kommunikationsteknologi, kan bli virala och påverka länders säkerhet och deras ekonomier.

Tech-företagens tjänster utgör en enorm utmaning mot våra demokratier.

På sikt kan en infodemi övergå i ett regelrätt informationskrig. Förutom människoliv håller nämligen coronaviruset på att skörda ännu ett offer, tilliten och samarbetsviljan mellan världens länder. EU:s utrikestjänst EEAS har anklagat ryska medier för att medvetet fabricera falska nyheter i syfte att försvaga Europa.

Högerledare som Viktor Orbán, Donald Trump och Brasiliens president Jair Bolsonaro överträffar varandra i försök att lägga skulden för pandemin på andra nationer.

Men även i Sverige stiger oron för att främmande makt kan komma att påverka våra politiska processer, underminera allmänhetens förtroende för myndigheterna, och urholka demokratin.

I fredags gick till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut och varnade för att det säkerhetspolitiska läget kan försämras. I takt med stigande sjuktal ökar sårbarheten, och Svante Werger, säkerhetspolitisk strateg, uppmanar alla att vara särskilt kritiska mot uppgifter som väcker starka känslor.

En rapport som MSB presenterade igår visar att antalet allvarliga it-incidenter som svenska myndigheter registrerar, ökar. Säpo påpekar i sin senaste årsrapport att terrorhoten från högerextrema blir fler. Det är, säger säkerhetspolischef Klas Friberg, en utveckling som stöds av främmande makt, läs Ryssland och Kina, och som ytterst syftar till ökad polarisering i samhället och ett underminerande av våra demokratiska fri- och rättigheter.

Fram till coronakrisen har många regeringar, inte minst den svenska, haft svårt att hantera en verklighet där digitala påverkanskampanjer, fejkade videos, falska nyheter och trollfabriker styr politiken. Ett av de största problemen har varit att de stora nätjättarna varken kunnat eller velat ta ansvar för den information som sprids i deras kanaler. Det är oacceptabelt.

För några veckor sen gick Facebook, Twitter, Reddit, Youtube, Linkedin, Google och Microsoft samman, och har lovat ta krafttag för att stoppa den värsta desinformationen. Facebook och Google samverkar redan med WHO för att hindra infodemin för att sprida sig. Vilket inte är en dag tidigt. Tech-företagens tjänster utgör en enorm utmaning mot våra demokratier.

Faller deras nya samarbete väl ut, kanske vi kan börja hoppas på en framtid där Silicon Valley tar det samhällsansvar som man hittills gjort sitt bästa för att undvika.