Nästan fyra av tio som slutar i riks­politiken går till lobbyistbranschen. Närheten till maktens korridorer gör karriärsbytet lukrativt, skriver Aftonbladet i dag. 

Före detta politiker är numera hett villebråd för den allt mer expanderande pr- och lobbyistbranschen. 37,2 procent av politikerna i riksdagen och de politiskt tillsatta tjänstemännen i regeringskansliet som har slutat har gått över till lobbyverksamhet, visar Aftonbladets granskning.

På drygt sex år har 266 politiker och politiskt tillsatta tjänstemän slutat sina jobb på regeringskansliet och i riksdagen. 54 av personerna i Aftonbladets undersökningen är i dag anställda direkt av stora bolag, som Saab, Philip Morris och ­Scania, eller av intresseorganisationer som Svenskt Näringsliv och Svenska Bankföreningen. 45 jobbar på pr- och lobbyföretag.

Att byta det politiska arbetet mot att påverka sina före detta kollegor, politiker och makthavare är lukrativt. Den före detta finansministern Per Nuder (S) driver i dag ett företag som privat rådgivare. Förra året omsatte hans två bolag 17,1 miljoner kronor. I bolagen finns också ­ansamlade vinster på 10,3 miljoner och 5 miljoner i obeskattade reserver.

Men till skillnad från Nuder har många politiker har inte ens lämnat sina politiska karriärer innan de börjar jobba extra för lobbyistbranschen. Aftonbladet nämner bland annat Christer G Wennerholm (M), Erik Langby (M), Henry Stenson (M) och Christoffer Jerkäborn (M) på personer som i dag sitter på dubbla stolar.

På frågan varför många före detta riksdagsledamöter väljer att börja jobba för lobbyistbranschen svarar “Anders”, chef på en lobbybyrå till Aftonbladet:
– Hur kul är det att gå tillbaka till något jobb i en kommun när man kan tjäna mycket mer som lobbyist.

LÄS HELA LISTAN: De lämnade riksdagen – gjorde karriär i inom PR