Bild: Peter Knutsson

Någon demokratisk utnämningsprocess har inte funnits när Christer G Wennerholm utsågs till SL-representant i Spårvagnsstäderna.

På torsdagen höll Spårvagnsstäderna, en lobbygrupp för utbyggnaden av spårväg, årsmöteskonferens. Att Moderaternas kontroversiella trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm är ordförande för Spårvagnsstäderna är känt sedan tidigare.

Att han sitter på flera stolar och representerar SL i Spårvagnsstäderna, vilket kostar skattebetalarna 50 000 kronor årligen, samtidigt som han är ordförande för organisationen har kritiserats förr.
– Det är ju hårresande. Jag kan inte se hur han kan säga att han klarar att göra sitt jobb, att företräda skattebetalarna, och vara lobbyist för den här branschnäringen, sa nationalekonomen Andreas Bergh, som forskat om kommunal korruption, till SvD i juni 2011.

Vad som dock inte framgått tidigare är att Wennerholm tillsatts som SL-representant i Spårvagnsstäderna genom att man struntat i den demokratiska process som ska leda fram till detta. Ingen annan har tillfrågats och någon demokratisk utnämningsprocess har inte funnits. I normalfallet fattas alla beslut om nomineringar till styrelser som SL är medlem i på antingen presidiemöten eller i trafiknämnden. Något som ignorerats här.

Stockholms läns landstings pressekreterare Jesper Pettersson menar att det hela är ”naturligt”.

När Spårvagnsstäderna har stämma i Uppsala är Christer G Wennerholm där som SL:s representant i Spårvagnsstäderna. Hur har ni beslutat att det är just han som åker för SL:s räkning?
– Han är ju ordförande för Spårvagnsstäderna. Det faller sig ganska naturligt att det är han som åker då, säger Jesper Pettersson, pressekreterare för Stockholms läns landsting, till Dagens Arena.

Men han sitter också som politiker inom Stockholms läns landsting och på SL. Blir inte det dubbla stolar då?
– Det får du nästan ta och prata med honom om.

Det togs alltså inget mer beslut då kring vem som skulle åka och representera SL hos Spårvagnsstäderna?
– Nej, nej, det får man avgöra från fall till fall.

Det har dock aldrig skett några sådana avgöranden vad gäller representationen i Spårvagnsstäderna. I stället är det valberedningen för Spårvagnsstäderna, den organisation som Wennerholm är ordförande för, som föreslagit att SL ska representeras av just Wennerholm.

Dagens Arena har sökt Christer G Wennerholm.