Hans Linde

Vänsterpartiet kommer att begära att Carl Bildt kommer till riksdagen och redogör för uppgifterna i kvällens Uppdrag Granskning att FRA har ett tätt samarbete med amerikanska NSA.

I ett pressmeddelande kommenterar Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, Hans Linde, de nya uppgifterna som har läckt via visselblåsaren Edward Snoweden om att Sverige hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning.

– Dagens uppgifter är oerhört allvarliga och jag kommer att vid Utrikesutskottets möte idag begära att Carl Bildt kallas till riksdagen för att redogöra för om uppgifterna stämmer. Regeringen måste nu redovisa alla fakta och tala klarspråk om samarbetet med NSA, säger Hans Linde.

Enligt de dokument som SVT har tagit det av beskrivs FRA ha en ledande roll när det gäller att förse NSA med information via signalspaning.
– Om uppgifterna stämmer är det tveksamt om denna verksamhet legat inom de ramar som riksdagen satt för signalspaningen. Dagens uppgifter understryker behovet av att i grunden se över FRA-lagstiftningen. Sverige behöver göra om och göra rätt, säger Hans Linde.

Läs mer: Sverige förser USA med information om Ryssland