USA ser FRA som sin främsta partner för att spionera på ryska ledare. Det kan Uppdrag Granskning avslöja i kväll med hjälp av dokument som Edward Snowden har läckt från NSA.

Sverige spionerar på ryska toppledare och läcker informationen till USA. Det framgår av kvällens reportage i Uppdrag Granskning, som har träffat Glenn Greenwald, journalisten som har samarbetat med visselblåsaren Edward Snowden och publicerade de första avslöjanden av NSA:s signalspaningar i The Guardian.

I ett dokument med instruktioner till toppchefer inom NSA inför ett möte med FRA uppmanas amerikanerna att tacka Sverige ”och betona den primära roll som FRA spelar i egenskap av vår främsta partner i arbetet med det ryska målet, inklusive det ryska ledarskiktet.”

USA betonar i ett dokument, som är daterat till den 18 april i år, att informationen de får från Sverige är “unik” och inte kan fås från någon annanstans.

Sveriges försvarsminister Karin Enström (M) säger till SVT att det inte är någon hemlighet att Sverige samarbetar med andra länder kring övervakning och försvarsverksamhet. Men hon vill inte kommentera Snowdens uppgifter om att Sverige förser USA med information om ryska toppledare.

– FRA samarbetar med motsvarigheter i andra länder, men med vilka länder och i vilken omfattning är inte en öppen uppgift, säger hon.

Hon vill heller inte kommentera hur de nya uppgifterna kan påverka Sveriges relation till grannlandet i öst.

– Det är svårt att bedöma i det här läget, säger Karin Engström.

Inte heller FRA:s talesperson Fredrik Wallin vill kommentera Uppdrag Gransknings avslöjande.

– Jag kan tyvärr inte kommentera den här typen av uppgifter överhuvudtaget. Vi kan inte kommentera detaljer om våra samarbeten eller vad gäller underrättelsearbetet, säger han till SVT.

I ett skriftligt svar från NSA säger den amerikanska underrättelsetjänsten att de inte kommenterar sin övervakningsverksamhet eller vilka de samarbetar med.