Apoteket AB köper in sig i nätläkarföretaget Doktor24

Vård Statliga Apoteket meddelade på torsdagen att de köper in sig i nätläkarföretaget Doktor 24. »Det sticker i ögonen« säger Elinor Odeberg, socialdemokrat i Region Stockholm. 

På torsdagen meddelade Apoteket att de köper in sig i nätläkarjätten Doktor 24. Apoteket kommer bli en minoritetsdelägare i den digitala vårdgivaren, som till 80 procent ägs av Investor. Till Svenska Dagbladet uppger Apoteket att storleken på investeringen uppgår till 60 miljoner kronor.

I ett pressmedelande skriver Apotekets VD Ann Carlsson att investeringen görs för att öka stödet till kunderna.

»Vi vill öka stödet till våra kunder, inte minst de stora grupper som medicinerar för kroniska sjukdomar. De ska snabbt komma igång med sin behandling och med nya tjänster vill vi hjälpa människor att lättare följa sin ordinerade läkemedelsbehandling«.

»Sticker i ögonen«

Elinor Odeberg, S-ledamot i regionfullmäktige i Stockholm, är kritisk.

–Klart att det sticker i ögonen att ett statligt ägt bolag köper in sig i ett privat nätläkarföretag som dränerar regionen på resurser som behövs i den verkliga sjukvården.

Läs mer: Nätläkare avlastar inte vården

Apoteket är inte det första eller enda apotek-företag som går den här vägen och Elinor Odeberg kan se hur Apoteket ur ett marknadsperspektiv inte står inför så många val, men säger att det visar grundproblemet.

– Grundproblemet här är avregleringen av Apoteket som skedde under den tidigare borgerliga regeringen, säger Elinor Odeberg och fortsätter:

– Det jag ser som en risk är att vi får fortsatt problem med slarvig antibiotikaförskrivning och okynneskonsumtion av vård, som alltså inte avlastar den verkliga vården.

Karin Rågsjö, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och partiets talesperson i hälsopolitiska frågor, efterfrågar tydligare lagstiftning och tar som exempel att läkare eller vårdgivare inte får äga apotek eftersom det kan skapa felaktiga ekonomiska incitament, men att det omvända, att apoteken äger vårdgivare, är tillåtet.

– Man måste renodla och styra upp bland aktörerna och i lagarna. Marknadens inflytande på vården måste få ett slut. Privata företag i dag har en starkt ställning inom hälso- och sjukvården. Apotekets köp av Doktor24 ger ett privat vinstdrivande företag ytterligare del av kakan som är vår gemensamma hälso- och sjukvård.

»Vinst på skattebetalarnas bekostnad«

Elinor Odeberg ser det som positivt att Apoteket inkorporerar digitala lösningar, men säger att problemet ligger i att de digitala lösningarna i det här fallet är ett privat företag med vinstintresse.

– Ett alternativ hade kanske varit att man som i Stockholm har ett samarbete med regionens egna app »Alltid öppet«, som är en digital vårdtjänst likt Doktor24, Kry och de andra. Med den skillnaden att de inte går med vinst på skattebetalarnas bekostnad.

Apoteket köper aktierna från Investorägda Patricia Industries.

Läs mer: Så fördelar sig nätläkarbesöken geografiskt

Läs mer: SKL sänker taxa för nätläkare